112

Cel geëist tegen man die zich voordeed als meisje dat bloot wilde voor geld

Cel geëist tegen Enschedese oplichter
Cel geëist tegen Enschedese oplichter © Thinkstock
Tegen een 19-jarige man uit Enschede is vandaag een celstraf van zestien maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, geëist. De man zou sinds zijn 17e meerdere mannen hebben opgelicht via internet door zich voor te doen als een minderjarig meisje dat bereid was om zich bloot te geven voor de webcam of om sexy foto's te sturen.
De slachtoffers kregen inderdaad soms een foto, maar werden vervolgens overgehaald om geld te betalen omdat het 'meisje' schulden had. Daarna werden ze gechanteerd met de dreiging dat hun chats of gewaagde foto's openbaar gemaakt zouden worden.

Gokverslaafd
De Enschedeër zou op zijn zeventiende al begonnen zijn met het online oplichten van mannen. Hij was ernstig verslaafd aan gokken en werd gedreven door de zucht naar geld. Wat het deed met zijn slachtoffers, dat ze online werden opgelicht en afgeperst, daar hield hij zich niet meer bezig.
De 19-jarige werd in mei vorig jaar aangehouden en na een aantal dagen vanwege zijn jonge leeftijd weer vrij gelaten. Toen bleek dat hij vervolgens opnieuw een slachtoffer gemaakt had, werd hij zo'n twee maanden geleden opnieuw opgepakt. Sinds dat moment zit hij vast.

Dreigen met geweld
De Enschedeër zou ook op een andere manier geopereerd hebben. Een van de slachtoffers werd van het ene op het andere moment geconfronteerd met iemand die zei compromitterende foto's van hem te hebben. Die zouden zonder betaling openbaar gemaakt worden. Het slachtoffer dacht dat foto's die hij en zijn vriendin aan elkaar hadden gestuurd op de een of andere manier bij anderen terecht waren gekomen en betaalde om publicatie te voorkomen.
Na een dreiging met geweld maakte het slachtoffer nog meer geld over. "Het was mijn eerst verdiende salaris, mijn spaargeld", aldus het jonge slachtoffer. "Ik heb nog veel moeite om mensen te vertrouwen."

Geleerd in café
Volgens de 19-jarige leerde hij de methode van oplichten van een aantal jongens die hij leerde kennen in een café. Hij zegt ook dat hij een deel van zijn 'verdiensten' moest afstaan aan hen. Hun namen wilde hij niet noemen. "Het zijn geen kleine jongens, ik ben bang voor ze." Als hij onderdak krijgt bij een Hengelose stichting waar hij veilig zit, wil hij wel namen noemen, vertelde hij de rechters in Almelo. 

De acties van de Enschedeër waren heel doordacht aldus de officier van justitie. Slachtoffers moesten via beltegoedlijnen of online tegoedkaarten betalen, zodat het niet traceerbaar was. Slachtoffers kregen daarnaast ook nog veel rare telefoontjes van mannen. Het bleek dat hun telefoonnummers in online nep-seksadvertenties gebruikt werden.

Naast de geëiste celstraf wil de officier van justitie en uitgebreid programma met maatregelen die moeten voorkomen dat de man terugvalt en opnieuw mensen gaat oplichten en chanteren. Zo zou hij begeleid moeten wonen en behandeld worden aan zijn gokverslaving, maar ook de politie inzage moeten geven in zijn online gedrag. Ook moet hij de slachtoffers die zich bij de politie melden terugbetalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.