Nijverdal

Expeditie Oost: De geur van schoenenleer en heel veel kabouters!

De geur van schoenenleer ruik je meteen bij binnenkomst in de schoenmakerij van Leon- en Lisette Wolters uit Nijverdal. De twee zijn ijverig bezig met het poetsen van een paar herenschoenen. Naarmate de ochtend vordert moeten we onze gesprekken enkele keren onderbreken, want er staan klanten te wachten. Leuk om te zien hoe dit jonge stel hun ambachtelijke vak uitoefent. Dat en meer beleefden wij vandaag tijdens onze Expeditie.

Persoonlijke aanpak

Leon- en Lisette zijn sinds een aantal maanden trots eigenaren van schoenmakerij Wolters. Leon werkte eerst altijd in de autobranche, maar vond dat te onpersoonlijk: "Nadat klanten hun auto na een onderhoudsbeurt weer ophaalden, wisten ze eigenlijk helemaal niet wat er precies mee was gebeurd. Nu ik mijn eigen schoenmakerij heb, kan ik ze precies uitleggen wat ik aan de schoenen heb veranderd."

Ambachtelijk beroep in een modern jasje

Het stel heeft bewust gekozen voor een ambachtelijk beroep als schoenmaker, omdat er veel afwisseling zit in het werk en je veel in contact komt met mensen. "Ik vind het geweldig om de ene dag aan de slag te gaan met een paar herenschoenen, maar de andere dag kan ik net zo enthousiast aan de slag gaan met een afgetrapt paar sneakers. Op deze manier willen wij laten zien dat een beroep als schoenmaker helemaal niet ouderwets is. Het is juist ook leuk voor jonge mensen."

Sprookjesachtig mooi

We vervolgden onze Expeditie en kwamen uit bij 'Het Kabouterpad' van Leo Oosterlaar uit Haarle. Nadat Leo een aantal jaar geleden stopte met werken, besloot hij om dit driehonderd meter lange pad aan te leggen. "Het pad was oorspronkelijk in bezit van Staatsbosbeheer, maar ik besloot om een brief te schrijven met de vraag of ik er iets moois van mocht maken. Dat mocht, en zie hier het eindresultaat."

Leuke middag voor de kinderen

"Het uiteindelijke doel van dit Kabouterpad is om kinderen van de basisscholen in Haarle, Luttenberg en Mariënheem een leuke middag te bezorgen. Zo kunnen ze een wandeling maken door het Kabouterpad en daarna is er tijd voor een glaasje ranja en wat lekkers", aldus Leo. Een mooi initiatief langs de Schotweg in Haarle.
Tot zover onze Expeditie van vandaag, kijk je morgen weer mee?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.