Borne

Gemeente Borne met woonwagenbewoners op zoek naar nieuwe locatie

Woonwagens aan het Blauwgras in Borne
Woonwagens aan het Blauwgras in Borne © Google Streetview
De gemeente Borne is samen met Bornse woonwagenbewoners op zoek naar nieuwe standplaatsen. Het aantal standplaatsen op de huidige plek aan het Blauwgras mag niet worden uitgebreid. De gemeente heeft een bureau ingehuurd om bij de zoektocht te helpen.
Een verhuizing is noodzakelijk vanwege het 'beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid' dat door het Rijk is vastgesteld. Daardoor moet de gemeente op korte termijn een nieuwe locatie aanwijzen waarop nieuwe standplaatsen kunnen worden ontwikkeld. Het aanwijzen van die nieuwe locaties wil de gemeente doen met de woonwagenbewoners. 

Nieuwe locatie

De gemeente moet daarbij rekening houden met de culturele identiteit van woonwagenbewoners. Een belangrijke eigenschap van die culturele identiteit is dat woonwagenbewoners vaak in familieverband bij elkaar wonen. Om dit ook in Borne te kunnen faciliteren kijkt de gemeente naar een nieuwe locatie binnen de gemeente
Het bureau dat de gemeente heeft ingehuurd gaat in Borne een locatieonderzoek doen. Over dit onderzoek zal uitgebreid worden gecommuniceerd met overige inwoners van Borne. 

"Doel is om vanuit wederzijds begrip en vertrouwen het proces vorm te geven", aldus wethouder Martin Velten.
Woonwagenbewoners in Borne stapten naar het College voor de Rechten van de Mens in de hoop meer standplaatsen af te dwingen. Veel gemeenten hanteren een uitsterfbeleid van woonwagens. Er worden dan geen nieuwe woonwagens bijgebouwd.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.