nieuws

Onrust rondom Twentse topondernemer Gerard Sanderink duurt voort

Gerard Sanderink
Gerard Sanderink © RTV Oost
De rechtszaak tussen Gerard Sanderink en zijn voormalig levens- en zakenpartner Brigitte van Egten wordt doorgezet. Advocaat Schol bevestigt dat Sanderink zijn beschuldigingen van fraude niet heeft gerectificeerd en dat van Egten daarom via de rechtbank een dwangsom van maximaal twee miljoen eist als Sanderink zijn beschuldigingen niet intrekt.
Sanderink is een ondernemer die de bedrijven Centric (IT) en het beursgenoteerde Oranjewoud (moederbedrijf van bouwbedrijf Strukton) bestuurt en bezit. Volgens zakenblad Quote heeft Sanderink een vermogen van zo'n 620 miljoen euro. 
Van Egten voert de rechtszaak omdat ze sinds eind vorig jaar door Sanderink wordt beschuldigd van fraude. Van Egten, die langdurig de levenspartner van Sanderink is geweest, voerde de directie over een aantal van zijn Duitse bedrijven.

Nieuwe vrouw

Sinds eind vorig jaar wordt ze door Sanderink beschuldigd van fraude. Sanderink lichtte ook topmensen van zijn IT-bedrijf Centric in over zijn verdenkingen. Begin april werd de zaak voor de rechter gebracht en werd duidelijk dat er een nieuwe vrouw is in het leven van Sanderink. Daarnaast werd ook duidelijk dat er al onderzoeken zijn geweest naar mogelijke fraude van Van Egten, maar dat die niets aan het licht hebben gebracht.
Die nieuwe vrouw van Sanderink is cybersecurity-deskundige Rian van Rijbroek. In de media wordt zij echter geschetst als cybercharlatan. Een boek dat ze samen met oud-minister Willem Vermeend heeft geschreven werd vanwege plagiaat uit de handel genomen en haar mediaoptredens - bij onder anderen Nieuwsuur - werden door deskundigen beoordeeld als complete onzinverhalen. 

Leegloop

Volgens Van Egten is deze Van Rijbroek in het hoofd van Sanderink gekropen en heeft ze gebruik gemaakt van zijn autistische trekken. Gevolg is dat Van Rijbroek intussen bestuurslid is van een nieuwe stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink, die na overlijden van Sanderink zijn complete vermogen gaat beheren.
Sinds de affaire is er een leegloop van topmensen in IT-onderneming Centric. Zo zijn onder meer de CEO en de CFO al vertrokken. Sanderink zou Van Rijbroek een positie binnen Centric hebben gegeven vanwege zijn vertrouwen in haar kennis van cybersecurity.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.