bouw

'Tekort aan bouwpersoneel in Overijssel neemt verder toe'

Woningbouw / bouwsector
Woningbouw / bouwsector © iStock
De werkgelegenheid in de bouw in Overijssel stijgt al enkele jaren, maar ook het aantal vacatures in de bouw stijgt. Een groot deel van die vacatures is moeilijk in te vullen. Het tekort aan bouwpersoneel neemt de komende jaren alleen maar verder toe. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel. 
Het aantal huishoudens in Overijssel groeit de komende jaren steeds meer. De vergrijzing neemt verder toe, waardoor huishoudens kleiner worden. Daarvoor zijn meer woningen nodig. Al tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel was woningbouw een belangrijk thema.

Zeer krap

Uit cijfers van het UWV dat in het derde kwartaal van 2018 ongeveer drie keer zoveel openstaande vacatures voor technische beroepen als direct beschikbaar personeel. Voor een aantal beroepsgroepen is de Overijsselse arbeidsmarkt wel zeer krap. Het gaat om lassers, plaatwerkers, bouwmedewerkers afbouw, elektriciens en elektronicamonteurs. Maar ook loodgieters en pijpfitters, metaalbewerkers en constructiewerkers.
De provincie Overijssel stelt in het onderzoek dat de krapte op de arbeidsmarkt wordt bevestigd door de ondernemers zelf. "In het eerste kwartaal van 2019 geeft een derde van de ondervraagde werkgevers in de bouwsector aan dat de productie wordt belemmerd door een tekort aan personeel. Begin 2017 vond slechts één procent van de werkgevers dit een belemmering", aldus de provincie.
Aandeel werkgevers in de bouw dat productiebelemmering ervaart door personeelstekort
Aandeel werkgevers in de bouw dat productiebelemmering ervaart door personeelstekort © CBS
Vooral het aantal vacatures voor hoogopgeleiden is moeilijk in te vullen, aldus de provincie. Dit probleem speelt sterker in de regio Zwolle en minder in Twente. Dat komt omdat de Universiteit Twente veel technische opleidingen aanbiedt en in de regio Zwolle geen universiteit is.
De provincie benadrukt het belang van technische opleidingen. De provincie Overijssel ondersteunt onderwijsinstellingen bij het maken van lesmateriaal het opleiden van leraren en het samenwerken met bedrijven. Ook kijkt de provincie naar de inzet van werklozen in de bouw.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.