Personeel Keolis overweegt staking bij nieuw incident in trein

Mocht er opnieuw een incident plaatsvinden in de trein van Zwolle naar Kampen óf die van Zwolle naar Enschede, dan bestaat de kans dat het personeel van Keolis het werk neerlegt. Vakbond CNV eist dat de provincie zorgt voor meer personeel in de treinen.

Keolis-medewerkers meldden onlangs al dat een kwart van de treinen niet bemand is met een veiligheidsmedewerker. Terwijl dat wel de afspraak is. Ook zou er sprake zijn van slechte bereikbaarheid bij calamiteiten, vooral in het weekend.

"Er wordt onnodig op de noodknop gedrukt, of op de deur van de machinist geklopt, die daardoor uit z'n concentratie wordt gebracht. Dat gebeurt misschien niet iedere dag, maar het komt voor", schetst Peter de Ridder van CNV Vakmensen de problemen.

Eén keer liep het de afgelopen periode echt uit de hand. Op het station in Borne sloeg een man een boa van Keolis het ziekenhuis in. Toen hij geen treinkaartje én geen identiteitsbewijs kon laten zien, viel hij de boa aan. Tijdens Koningsdag is volgens De Ridder een toezichthouder na ongeregeldheden de trein uitgevlucht.


"Goed overleg"
Vanochtend hebben de vakbonden en Keolis gesproken over de wens om meer personeel in de treinen te hebben, met name op de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. "We hebben een goed open overleg gehad met directeur Emile Broersma van Keolis", aldus De Ridder.

Keolis heeft in een brief aan de provincie aangegeven dat ze alleen met meer geld van de provincie extra personeel in kunnen zetten. Keolis wil daar vóór 17 mei een antwoord op. Indien er geen oplossing komt, geeft Keolis aan rondom 'bepaalde evenementen' niet meer de treinen te kunnen laten rijden die nodig zijn. De vervoerder wil hier desgevraagd geen toelichting op geven. 

Vragen PVV
Statenlid Joeri Pool van de PVV heeft opheldering gevraagd aan gedeputeerde Boerman. Hij wil weten waarom een kwart van de treinen niet bemand is met een veiligheidsmedewerker en welke maatregelen er gaan volgen. Volgens Pool moet de provincie zorgen voor voldoende capaciteit om de veiligheid op de treinen te garanderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
kampen enschede keolis fnv Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: