nieuws

Verdachten ‘kwartetmoord’ reden na misdrijf naar woningcorporatie om huurschulden contant te betalen

Verdachten 'kwartetmoord' voldeden na misdrijf hun huurschulden
Verdachten 'kwartetmoord' voldeden na misdrijf hun huurschulden © News United / Dennis Bakker
De verdachten in de Enschedese ‘kwartetmoord’ zijn na het misdrijf nog dezelfde middag naar Almelo gereden. Daar hebben ze bij woningbouwvereniging Beter Wonen de achterstallige huur van het Hengelose appartement, waar de vader en de oudste zoon woonden, contant afgerekend.
door Jan Colijn en Tom Meerbeek
Dat melden bronnen rond het onderzoek tegenover RTV Oost.
Dat er bij de viervoudige liquidatie geld is buitgemaakt, zegt mogelijk meer over het motief. Aanvankelijk ging het rechercheteam Litouwen, dat het misdrijf onderzoekt, onder meer uit van het scenario van een uit de hand gelopen drugsruzie. Intussen wordt er steeds meer rekening mee gehouden dat het allemaal te doen was om afpersing.
Bekend is dat de eigenaar van de Enschedese growshop die dag over duizenden euro’s aan contanten beschikte. Dit omdat er die middag meerdere leveranciers goederen kwamen afleveren. Die betaalde hij altijd cash. Volgens een ingewijde zou de eigenaar die dag naar schatting 5.000 à 6.000 euro bij zich hebben. Het geld bewaarde hij overigens nooit in een kluis of kassa, maar steevast in zijn kleding.

Schulden

Bekend was al dat de vader en oudste zoon ten tijde van de moord met torenhoge schulden kampten. Dit nadat de hennepkwekerij in hun vorige woonplaats Nijverdal werd opgerold en ze de opbrengst van de aanstaande oogst misliepen. Ook had de oudste zoon forse gokschulden. 
De oudste zoon woonde bij zijn ouders in een huurflat in Hengelo, de jongste zoon woonde in Nijverdal. De vader en zoon zitten momenteel in voorarrest. De achtergebleven moeder is onlangs vertrokken vanuit de flat.

Selfie

Opvallend detail: de oudste zoon heeft slechts enkele uren voor de geweldsexplosie in de Enschedese growshop nog een foto van zichzelf op Instagram geplaatst, waarbij hij in de lift van het Hengelose appartementencomplex relaxed voor een selfie poseert.

Afpersing

Het idee dat het motief voor de ‘kwartetmoord’ niet lag in verdovende middelen, maar dat het puur om geld te doen was wordt nog eens versterkt omdat de vader en zijn oudste zoon er door justitie ook van worden verdacht dat ze een week eerder in Hengelo een autohandelaar hebben afgeperst. Dat gebeurde op klaarlichte dag in een garage aan de Werfstraat in het havengebied.
Terwijl de autohandelaar onder schot werd gehouden, kwamen er gaandeweg meerdere bezoekers binnen, zodat uiteindelijk vier mannen werden vastgehouden. De hele gijzeling duurde twee uur lang.

Dreigingen

Daarbij dreigden ze onder meer een vinger van de autohandelaar te amputeren, waarna ze met een schaar tot bloedens toe in het ledemaat sneden. Bovendien dreigde de vader dat hij een sigaretje zou gaan roken. Als hij dat opgerookt had, zou hij een van de vier gijzelnemers eerst met een kogel verwonden en daarna doodschieten. Een zes millimeter om pijn te doen, een negen millimeter om het af te maken, zo dreigde hij.

Ook werd er twee keer daadwerkelijk geschoten. Omdat deze kogels matchten met die van de viervoudige moord konden de verdachten binnen de kortste keren worden opgespoord.

Incidenteel contant huur betalen

Een woordvoerster van woningcorporatie Beter Wonen meldt dat het beleid is om de huurders zoveel mogelijk via vaste incasso te laten betalen of desnoods via pin. Al komt het volgens de zegsvrouw incidenteel ook voor dat er contant wordt betaald.
Ze wil niet ingaan op vragen rond de verdachten van de viervoudige moord: “Met het oog op de privacy gaan we nooit in op individuele gevallen.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.