rugby

Rugbyend naar een betere toekomst

De Harde Leerschool Almelo
De Harde Leerschool Almelo © RTV Oost
Ze zijn al over de helft. De dertien jonge mannen die meedoen aan het project De Harde Leerschool in Almelo. In twee maanden tijd worden de jongens klaargestoomd voor een baan of opleiding door middel van de sport rugby.
De jonge mannen hebben moeite met het vinden van een baan. Dat kan komen door een verslaving, een achtergrond als vluchteling of gebrek aan motivatie. De gemeente Almelo heeft het project De Harde Leerschool binnengehaald om deze jongeren een 'schop onder de kont' te geven. Rugbyclub The Big Bulls heeft haar accommodatie hiervoor beschikbaar gesteld.
Videoreportage De Harde Leerschool Almelo
"Rugby is een harde sport, maar ook een sport die je samen doet. Je leert zelfvertrouwen te krijgen, samen te werken en een band op te bouwen. Dat is de basis om op zoek te gaan naar werk", zegt rugbytrainer Dirk Danen van De Harde Leerschool.

Op bivak met Korps commandotroepen

Mike den Besten is één van de deelnemers. Op de ochtendtraining oogt hij fris en fanatiek. Toch was hij tot voor kort verslaafd aan harddrugs. Daar is hij sinds twaalf dagen vanaf. "De Harde Leerschool betekent iets voor mij, het gaat echt stukken beter met mij. Dat ik van de drugs af ben komt hierdoor. Maar ook van het bivak met het korps commandotroepen vorige week". 
Mart Hekman kwam binnen via de gemeente. Hij heeft een uitkering en is niet erg gemotiveerd om een baan te zoeken. Het roer moet om en daarom doet hij mee. "Ik voel mij wel wat fitter, het gaat lekker. Ik ben nog wel wat zoekende naar wat ik echt leuk vind", zegt Mart.
De Harde Leerschool Almelo
De Harde Leerschool Almelo © RTV Oost

Gertjan Verbeek

De deelnemers krijgen drie ochtenden in de week een rugbytraining en 's middags is er een programma om ze te begeleiden bij het vinden van werk. Er worden workshops, presentaties en trainingen gegeven.
Ook voetbaltrainer Gertjan Verbeek geeft een presentatie. "Ik heb de jongens geconfronteerd met zichzelf. Wie ben ik, waar sta ik voor, wat zijn mijn drijfveren en waar kom ik mijn bed voor uit. Je hoopt die jongens wat mee te geven en ik denk dat ik er wel wat van af weet. Als voetbaltrainer krijg je daar ook mee te maken. Dan heb je ook te maken met de mens achter de voetballer", zegt Verbeek.

Werkgevers

Deelnemers krijgen begeleiding bij het zoeken naar werk dat het beste bij ze past. Ze gaan bijvoorbeeld op bezoek bij bedrijven om te kijken wat het werk inhoudt. De bedoeling is dat aan het einde van het traject iedereen een baan heeft of een opleiding gaat volgen.
Discipline, samenwerken, doorzettingsvermogen en respect moet de kansarme jongeren een plek op de arbeidsmarkt geven. De Harde Leerschool probeert juist die vaardigheden bij te brengen. 
Volgende week op acht mei is er een oefenwedstrijd tegen het rugbyteam van Nyenrode Business Universiteit. Het project loopt nog tot en met 22 mei.
Rugbyen naar een betere toekomst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.