Regio Hengelo

Twintig sociaaldemocraten op viering Dag van de Arbeid in Hengelo

In het Tuindorpbad in Hengelo komen ze ieder jaar op 1 mei bij elkaar, de sociaaldemocraten. Een man of twintig kwam er dit jaar op de bijeenkomst op de Dag van de Arbeid af. De gemiddelde leeftijd was hoog.
Bert Otten, PvdA-bestuurder en voormalig wethouder in Hengelo, is ook bij de bijeenkomst en praat de ochtend aan elkaar. Volgens hem is de sociaaldemocratie niet dood, ondanks het feit dat er geen jongere is te bekennen.
"Je ziet ze hier niet, inderdaad. Maar ik weet dat er veel linkse initiatieven zijn die onder jongeren veel aanhang hebben. In Spanje wint de linkse beweging, in de rest van Europa ook", aldus Otten. 

'Zo rood als wat'

Onder de aanwezigen ook Wim Smies, 84 jaar oud en voormalig wethouder van de gemeente Borne. "Ik ben zo rood als wat. Dat krijg je er niet uitgebikt", zegt hij ongevraagd. "We hebben gestreden voor betere arbeidsomstandigheden en dat is gelukt. Nu zie je dat die arbeidsomstandigheden slechter worden, geen zekerheid en vaak geen pensioenopbouw. Ik zie dat als een groot probleem."
Bert Otten valt hem bij. "Ik zie overeenkomsten. Het zijn net zulke onzekere tijden als pak hem beet vijftig jaar geleden. Ik hoop dat mensen inzien dat we moeten opstaan en moeten vechten voor onze rechten."

Tweede Kamerlid

Een van de sprekers is voormalig Tweede Kamerlid Keklik Yücel. Volgens haar is de tijd van het individu voorbij. Het collectief, dat is het toverwoord. Ze wil af van het uitvergroten van tegenstellingen en woorden als ‘de boreale wereld’. Hoe dat dan moet, dat vertelt ze er niet bij.
Ze krijgt een groot applaus van de aanwezigen. ‘Hoopgevend, dank je wel!’ roept een vrouw. De viering wordt afgesloten met het zingen van het lied Internationale. Bij het afscheid krijgt iedereen een rode roos. Volgend jaar is er opnieuw een bijeenkomst op 1 mei in het Tuindorpbad. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.