Eenwieler

Ronald rijdt met zijn elektrische eenwieler van Enschede naar Lissabon

Vanuit Enschede naar Lissabon met een elektrische eenwieler
Nog iets meer dan een maand en dan vertrekt hij: de 25-jarige Ronald van der Weijden uit Enschede. Vanuit zijn woonplaats gaat hij naar Lissabon, op een elektrische eenwieler.
"Ik maak deze reis om te zien hoe mooi mensen eigenlijk zijn. Zodra je je openstelt in de wereld, kunnen er hele mooie dingen gebeuren en je komt hele gave mensen tegen."

Ervaring

Vijf jaar geleden reed Ronald voor het eerst op een elektrische eenwieler. "Ik reed vier jaar lang op een heel traag modelletje. En nu op een sneller model. Deze gaat veertig kilometer per uur en kan een afstand van honderd kilometer afleggen op één accu."
"Ik kan honderd kilometer rijden op één accu."
"Ik kan honderd kilometer rijden op één accu." © RTV Oost
"Ik kan honderd kilometer rijden op één accu."

Berlijn

Vorig jaar maakte Ronald al een reis van Almelo naar Berlijn op zijn elektrische eenwieler. Dat was een tocht van zo'n 500 kilometer. "Theoretisch gezien tenminste, want ik ben een paar keer verdwaald. Dus het was wel iets meer dan dat", aldus Ronald. 
"Deze keer neem ik ook een tent en zonnepanelen mee, want ik kom door uitgestrekte en rustige gebieden. Dan kan ik, als het nodig is, de accu van mijn eenwieler opladen. En als ik geen slaapplek kan vinden, heb ik altijd mijn tent nog". 

Slapen bij onbekenden

Zijn tent is in alle gevallen een plan B, want het liefst slaapt hij gewoon in een bed. Via couchsurfing, een app op zijn mobiel, zoekt hij naar mensen bij wie hij mag slapen. "Ik stuur ze dan een bericht met informatie. Ik vertel wat ik doe en ik vraag dan of ik een nacht mag blijven slapen. Je weet eigenlijk nooit of mensen het goed vinden, maar vaak wel."
"Mijn tent is in alle gevallen een plan B, maar het zit prima."
"Mijn tent is in alle gevallen een plan B, maar het zit prima." © RTV Oost
Digital nomad
Veel geld voor de reis heeft Ronald nog niet. Wel werkt hij als een digital nomad. "Mijn werk kan ik overal doen, op iedere plek, als ik maar internet en een laptop heb."

360 graden

Vroeg in de ochtend van 12 juni vertrekt Ronald. "Mensen kunnen mij online ook volgen, want ik plaats geregeld filmpjes in 360 graden van mijn reis op mijn Facebookpagina. Dat heb ik ook tijdens mijn reis naar Berlijn gedaan."
Binnen twee maanden probeert hij een route van 3000 kilometer af te leggen. Niet de snelste route, want onderweg is er volgens hem ook genoeg te zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.