nieuws

Onderzoeksraad Veiligheid: geen nieuw onderzoek naar vuurwerkramp

vuurwerkramp Enschede
vuurwerkramp Enschede © RTV Oost
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) gaat geen vervolgonderzoek doen naar de Enschedese vuurwerkramp. Dat laat de raad weten in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Arib.
De Tweede Kamer had aangedrongen op een dergelijk onderzoek naar aanleiding van een 1200 pagina's tellend rapport van voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen. Deze klokkenluider kwam na jarenlang onderzoek tot de conclusie dat het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar de vuurwerkramp de rechterlijke macht bewust zou hebben misleid.
Reden daarvan zou zijn dat de overheid - en de falende rol bij het toezicht op de vuurwerkopslag - op die manier buiten schot moest worden gehouden, onder meer met het oog op dreigende torenhoge schadeclaims.

Te lang geleden

Dat de Raad geen aanvullend onderzoek gaat doen, heeft te maken met het feit dat de ramp inmiddels negentien jaar geleden is. "Het is voor ons niet meer mogelijk om informatie uit eerste hand te krijgen", laat een woordvoerster weten. "En onze werkwijze leent zich niet voor historisch onderzoek."

Felle kritiek

De OvV heeft – onder leiding van scheidend voorzitter Tjibbe Joustra – de afgelopen jaren tal van omvangrijke rampen en ongelukken onderzocht en staat bekend om haar vaak felle kritiek. De Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid nam onlangs een motie aan, waarin het erop aandrong dat de OvV zich over de Enschedese vuurwerkramp zou buigen. Dit onderzoek moest zich dan toespitsen op de snoeiharde conclusies van Van Buitenen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.