Enschede

Paul van Buitenen over weigering onderzoek vuurwerkramp: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks

Paul van Buitenen
Paul van Buitenen © RTV Oost/Ruud Dilling
Hij heeft de grootste moeite om zijn woede te verbergen. Voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen is witheet dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) eerder vandaag heeft laten weten geen nieuw onderzoek in te zullen stellen naar de vuurwerkramp. Van Buitenen: "Ik heb het tot nog toe volgens de regeltjes gedaan, maar dan moet het maar anders."
Een meerderheid van de Tweede Kamer drong aan op nieuw onderzoek. Dat moest zich toespitsen op het rapport van Van Buitenen, die daarin een aantal keiharde conclusies trok. Maar de OvV legde het verzoek naast zich neer. Reden: de ramp is te lang geleden om nog gedegen onderzoek naar te kunnen doen.
Tot nog toe volgens de regeltjes gedaan, maar het kan ook anders
Klokkenluider Paul van Buitenen over uitblijven onderzoek vuurwerkramp
“Ik moet de brief nog lezen, maar ik heb al wel begrepen dat dit besluit puur op formele gronden is genomen. Slecht onderbouwd bovendien”, aldus Van Buitenen in een eerste reactie.
Hij is dan ook vastbesloten het er niet bij te laten zitten: "Vooral omdat uit mijn bevindingen blijkt dat de vuurwerkramp ieder moment opnieuw kan gebeuren. Daarom had juíst de Onderzoeksraad nieuw onderzoek moeten doen.”

Laatste woord nog niet gezegd

Maar het laatste woord is er wat hem betreft nog niet over gezegd. Hij heeft meer ijzers in het vuur zegt hij: "Wat die zijn, daar laat ik me niet over uit. Ik ga daar niet via de media over communiceren."

Eerste vlammetje

Door het besluit van de Onderzoeksraad lijkt het dossier over de vuurwerkramp zich nu definitief te sluiten. En dreigt het voor altijd een mysterie te blijven wie verantwoordelijk was voor dat allereerste vlammetje dat in mei 2000 de allesverwoestende explosies inleidde.

Boel op scherp zetten

Van Buitenen denkt daar toch anders over: "Er zijn nog wel wat manieren om de zaak op scherp te zetten. Ik denk dat ik nu maar eens een hete pook ergens in ga steken. Mensen die me kennen, weten waartoe ik in staat ben. Als ik me op een dossier heb gestort, ga ik er ook écht voor. Dan ga ik nietsontziend te werk. Tot nog toe heb ik alles volgens de regeltjes gedaan, maar als het moet kan het ook anders."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.