nieuws

Analyse: dit is het gevaar op 1.200 verkeerslocaties in Overijssel

Meer dan 1.200 punten in Overijssel zijn gemeld als 'gevaarlijk'
Meer dan 1.200 punten in Overijssel zijn gemeld als 'gevaarlijk' © ANP
Overijssel telt bijna 1.200 gevaarlijke punten. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost in samenwerking met LocalFocus.
De eerste weken van april konden bezoekers gevaarlijke punten op ons kaartje plaatsen en kon er op gevaarlijke punten worden gestemd. Naast dat er 1.200 punten werden toegevoegd werd er ook nog eens 3.000 keer gestemd op de gevaarlijke situaties. 
Dinsdag publiceerden wij de eerste uitkomsten van het Meldpunt Onveilig Verkeer, waaronder de top drie. Vandaag duiken we dieper de gegevens in.
Alle gevaarlijke punten vind je op onderstaand kaartje: 

Hoeveel meldingen in jouw buurt?

Uit de gemeente Wierden kwamen relatief de meeste meldingen. In die gemeente zijn 21,5 meldingen per 10.000 inwoners gedaan. In de gemeenten Enschede, Hengelo, Zwolle, Almelo, Hardenberg en Rijssen-Holten werden de meeste gevaarlijke situaties gemeld. Dit betekent niet dat deze gemeenten het gevaarlijkst zijn. Hoe fanatiek mensen locaties doorgeven en het aantal inwoners van een gebied bepalen namelijk sterk het aantal meldingen.
Benieuwd hoeveel meldingen er in jouw gemeente zijn gedaan? Kijk op onderstaand kaartje. 

Waarom zijn de punten gevaarlijk?

Bij 43 procent van alle meldingen geven de melders aan dat het om een gevaarlijk kruispunt gaat. In 42,7 procent van de gevallen zouden te hard rijdende auto's gevaarlijke situaties creëren. Landelijk gezien vinden de meeste melders, 44 procent, dat te hard rijdende auto's de situatie gevaarlijk maken.
In onderstaande grafiek zie je het aantal en percentage meldingen uitgesplitst naar wat de gevaarlijke situatie is. Je ziet de verdeling in Overijssel ten opzichte van landelijke cijfers. 

Voor wie zijn de punten gevaarlijk?

In meer dan de helft van de gevallen zouden de verkeerssituaties gevaarlijk zijn voor fietsers. Met respectievelijk 22 procent en 16 procent maken automobilisten en voetgangers de top drie af. Landelijk gezien liggen de cijfers dicht bij elkaar. De helft van de melders vindt dat fietsers het grootste gevaar lopen, gevolgd door automobilisten (21,9 procent) en voetgangers (21,2 procent). 
In onderstaande grafiek zie je het percentage meldingen uitgesplitst naar voor wie de situatie vooral gevaarlijk is. Je ziet de verdeling in Overijssel ten opzichte van landelijke cijfers. 

Meldpunt Onveilig Verkeer

RTV Oost neemt samen met de andere regionale omroepen de verkeersveiligheid onder de loep. De eerste weken van april konden gevaarlijke punten op ons kaartje worden gezet en kon er op gevaarlijke punten worden gestemd. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.