Expeditie Oost: De zintuigentuin en een liefdevolle stichting

We reisden vandaag met onze sportieve wagen af naar de kop van onze provincie. Daar bezochten wij Zwartsluis en Hasselt. Ons bezoekje aan Zwartsluis was echt een expeditie. We hadden nog geen idee wat we zouden gaan doen, dus gingen we gemotiveerd op zoek naar een mooi onderwerp. Dat onderwerp kwam er, omdat we langs de 'zintuigentuin' van Albert Greveling kwamen. Daarnaast gingen we in Hasselt op bezoek bij stichting InBalans.

Tijdens de Dialectfestival van RTV Oost kwam Marijke Feenstra naar me toe met de vraag: "Zouden jullie eens een kijkje kunnen gaan nemen bij Stichting InBalans? We doen echt prachtige dingen daar", vertelt Marijke met tranen van vreugde in haar ogen. Na twee uur te hebben doorgebracht bij InBalans snappen wij een stuk beter waar die vreugde vandaan komt. 

In Hasselt weten ze van aanpakken!

"In woorden niet uit te drukken wat deze stichting voor mij betekent"

Bij binnenkomst krijg je meteen te horen dat dankbaarheid en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staan hier. Deze stichting is er voor degenen die niet helemaal mee kunnen draaien in de hedendaagse maatschappij, maar toch hun talenten willen benutten. "We leven tegenwoordig echt in een prestatiemaatschappij, er wordt zoveel van ons gevraagd. Dat is voor sommigen echt niet vol te houden", zegt Gerda Meuleman van de stichting. Marijke stemt daarmee in: "Ik ben door deze stichting echt gelukkig geworden met wie ik ben, dat was mij anders nooit gelukt".

Een trotse Marijke Feenstra: "Ik zit nu lekker in mijn vel"

Expeditie on tour

Na ons bezoekje aan InBalans vervolgden wij onze reis naar Zwartsluis. Daar werden wij getipt door de plaatselijke inwoners. "Neem eens een kijkje bij de Zintuigentuin van Albert Geveling, je kijkt je ogen uit." Eenmaal daar aangekomen was er geen spoor te vinden van Albert, dus besloten wij om bij hem aan te bellen en hem uit zijn middagdutje te halen. Gelukkig vond hij dat niet erg en stond hij ons graag te woord. "19 jaar geleden ben ik met deze hobby begonnen en ik krijg van de buurtbewoners veel complimenten. Dus ik stop er nog lang niet mee", zegt een trotse Albert.

Albert Greveling in zijn Zintuigentuin

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: