vuurwerkramp

Voormalig S.E. Fireworks-directeur Bakker diep teleurgesteld in Onderzoeksraad Veiligheid

Over tien dagen is de verwoestende vuurwerkramp in Enschede precies negentien jaar geleden. En al die tijd vecht Rudi Bakker, een van de oud-directeuren van S.E. Fireworks, waar het vuurwerk lag opgeslagen, voor zijn onschuld. Hij is dan ook diep teleurgesteld nu het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) niet doorgaat.
De Tweede Kamer had aangedrongen op een dergelijk onderzoek naar aanleiding van een 1.200 pagina's tellend rapport van voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen. Deze klokkenluider kwam na jarenlang onderzoek tot de conclusie dat het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar de vuurwerkramp de rechterlijke macht bewust zou hebben misleid.
Reden daarvan zou zijn dat de overheid - en de falende rol bij het toezicht op de vuurwerkopslag - op die manier buiten schot moest worden gehouden, onder meer met het oog op dreigende torenhoge schadeclaims.
Gisteren maakte de OVV bekend dat er geen vervolgonderzoek komt. Het zou voor hen niet meer mogelijk zijn om informatie uit eerste hand te krijgen. "Daarvoor is de ramp te lang geleden", zo was de uitleg.

"Schandalig antwoord"

"Het is een schandalig antwoord van de Onderzoeksraad", vindt Bakker, directeur van S.E. Fireworks ten tijde van de vuurwerkramp. "Ik ben er zeer verbaasd over. En heel teleurgesteld."
Volgens Bakker is de overheid verantwoordelijk voor de ramp. "Ik ben en blijf verantwoordelijk voor S.E. Fireworks, maar ben niet verantwoordelijk voor wat daar gebeurd is op 13 mei 2000. Wij hebben ons gehouden aan de wet- en regelgeving destijds."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.