Ondernemend Overijssel

Eis: tien jaar geen runderen voor boer uit Wanneperveen die veestapel verwaarloosde

Roodbont koeien (niet uit verhaal)
Roodbont koeien (niet uit verhaal) © RTV Oost/Wouter de Wilde
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, mag een 65-jarige boer uit Wanneperveen de komende tien jaar geen runderen meer houden. De officier van justitie eiste een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van tien jaar. Hij mag in die periode maximaal vijf landbouwdieren houden, zolang het geen runderen zijn. Doet hij dat wel, dan moet hij alsnog een half jaar zitten, eiste de officier.
De boer kreeg op 13 februari bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) en een dierenarts. Het bezoek liep enigszins uit de hand. De veehouder had nog een taakstraf openstaan van een eerdere vergelijkbare veroordeling. "Ik moest daar op tijd zijn, maar ze wilden mij niet laten gaan", zei de boer tegen de rechters. Hij belandde die dag op het politiebureau. 

Dood kalf in de stal

De NVWA maakte van het bezoek een rapport op. De koeien hadden geen droge en schone ligplaatsen. Ze hadden geen vers en onvoldoende drinkwater. In de stal en op het land konden de dieren zich verwonden aan scherpe randen. Ook konden zij zich verwonden door een gat in het rooster. Hun voedsel was beschimmeld of zat onder de mest. Ook lag er in de stal een dood kalf. 

Die dag werden 52 runderen afgevoerd, 67 koeien bleven op het bedrijf. Op 25 februari volgde een tweede bezoek. De situatie was vrijwel hetzelfde, zei de officier van justitie tegen de rechters. De boer dacht er anders over. "Ik heb roodbonten en die hebben een vacht. Daar zit altijd mest aan. Met de watervoorziening was ook niets mis, ze zijn niet omgekomen door dorst."

Voorgeschiedenis

De officier hield er in haar strafeis rekening mee dat de man eerder is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Advocaat Henk Voors zei namens de verdachte: "Dit bedrijf is inmiddels beëindigd. De overige koeien zijn ver onder de marktprijs verkocht. Mijn cliënt zit nu met een schadepost van meer dan 140.000 euro. Hij heeft geen dagbesteding meer en loopt met zijn ziel onder zijn arm."
Volgens de advocaat is de verdenking van het OM te onduidelijk om tot een veroordeling te komen. Daarnaast was er geen sprake van verwaarlozing, omdat de runderen in voldoende conditie verkeerden. Voors pleitte voor vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.  

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.