halve marathon zwolle

Waarom krijgen de Afrikaanse marathonlopers in Zwolle een opleiding als bioboer?

Een driedaagse opleiding om biologisch te boeren, dat krijgen de Afrikaanse atleten aangeboden die in juni aan de Zwolse Halve Marathon meedoen. Net als vorig jaar krijgen de winnaars bij de mannen én vrouwen een melkkoe als hoofdprijs. Maar waarom? Teun Bouwhuis, voorzitter van de Halve Marathon Zwolle, legt uit hoe het zit.

Is het dan zo slecht afgelopen met de koe die vorig jaar is gewonnen?

"Nee, met die koe is alles nog goed, maar we hebben in Nederland veel kennis. Het is mooi om dat te kunnen delen. Trouwens, de koe die de winnaars krijgen, komt niet uit Nederland. Ze komen van een boer uit Kenia."

Hoe kom je dan op het idee om de atleten als bioboeren op te leiden?

"Vorig jaar zijn we met een aantal lopers naar een biologische veehouder in de buurt van Zwolle gegaan. Toen bleek dat er ontzettend veel interesse is voor de manier waarop daar geboerd wordt. Daarom hebben we besloten om die opleiding van ruim twee dagen aan alle Afrikaanse atleten aan te bieden."

Het is dus niet alleen voor de winnende loper?

"Nee, ongeveer tien atleten en hun vier begeleiders komen voor de opleiding in aanmerking. Die bieden we in samenwerking met de provincie en het Platform Natuurlijke Veehouderij aan."

Wil je de atleten omturnen tot boeren?

"Nee, de meeste van de lopers hebben al koeien in hun thuisland. Het geld dat ze met marathons verdienen, investeren ze vaak in vee. Met de aangeboden opleiding leren ze meer over het omgaan met medicijnen, hoe ze de conditie van de koe kunnen verbeteren en hoe ze van de melk kaas kunnen maken."
De Zwolse Halve Marathon is op 15 juni.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.