nieuws

'Rooie Geert' Schoonman, vergeten verzetsheld?

Geert Schoonman, 'Rooie Geert', zoals zijn verzetsnaam luidde, belandde in 1943 bij het verzet in Twente en moest zijn daden met de dood bekopen. Dat liet meer dan een leven lang zijn sporen na binnen de familie. Zijn nicht Annette Kok en haar dochter Vera raakten geïnteresseerd in het oorlogsverleden van hun familie en maakten een pelgrimage naar de plekken die een rol speelden in de verzetsjaren van Geert. Dat resulteerde uiteindelijk in een boek over de oorlogsjaren van hun familie: Helden Sterven Jong.
RTV Oost zocht met Annette en Vera een aantal plekken op, die van belang waren in het Twentse verzetsleven van Rooie Geert: de Holterhof in het buitengebied van Enschede, waar Geert het laatste deel van zijn leven woonde, en waar een Stolperstein ligt van hem. Daarnaast de Paardenslengte, een heidegebied bij Hezingen, waar de Geallieerden droppings uitvoerden en waar Geert gevangen is genomen door de Duitsers. Tenslotte de voormalige vliegbasis Twenthe, waar Geert in oktober 1944 is gefusilleerd.
"Mijn familie vocht voor erkenning van Geert", aldus Annette Kok, "ze wilden dat er een straat naar hem werd vernoemd en raakte wat verbitterd toen dat niet lukte. Ze waren bang dat Geert zou worden vergeten. Dat is ook onze missie met het boek, een vorm van erkenning zoeken, niet alleen voor oom Geert, maar voor al die helden die in het verzet hebben gezeten".
Lees hier alles over Annette en Vera Kok.
Lees alles over Rooie Geert Schoonman en de pelgrimage van Annette en Vera Kok.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.