Korfbal

'Twente moet weer een korfbalteam op topniveau hebben'

Er moet in Twente weer korfbal gespeeld worden op hoog niveau. Dat vindt oud-korfbalster Samantha Schorn uit Almelo. Een Twents selectieteam speelde daarom gisteravond een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje.
De Twentse selectie bleef eigenlijk de hele wedstrijd op een ruime achterstand. Over de uitslag, 40-22 voor Jong Oranje, is Twente-coach Schorn niet eens ontevreden. Het ging haar niet om winnen, maar om stappen te zetten om top-korfbal weer terug naar Twente te krijgen.
"Sinds AKC Almelo tien jaar geleden degradeerde uit de korfbal league, is dat verdwenen."

Jaren '70

Jong Oranje-bondscoach Kees Vlietstra kan zich nog goed herinneren dat Twente ooit een korfbalbolwerk was. "Dan praten we over de jaren 70. Toen was AFC uit Almelo een toonaangevende ploeg. Later stond DOS-WK uit Enschede nog een keer in de kruisfinale in de korfbal-league. Ja, er was altijd wel een heel hoog niveau. Dat is helaas wat minder geworden."

Jeugd

De toekomst ligt volgens Schorn dan ook bij de jeugd en daar was gisteren misschien wel meer aandacht voor. Uren voor de wedstrijd gaven de spelers van Jong Oranje clinics aan lokale korfbalspelers. Er is veel belangstelling voor. Zo'n 150 kinderen hebben zich gemeld om hun korfbalskills te verbeteren.
Jong Oranje-speler Julian Frieswijk zegt dat het vooral gaat over het plezier in korfbal over te brengen. "Dat is het allerbelangrijkste. We willen laten zien hoe leuk het is om korfbal te spelen."

Toekomst

Maar het is duidelijk dat het met één clinic niet meteen met sprongen vooruit gaat. Er is meer voor nodig om tot een hoger niveau te komen, beaamt ook Samantha Schorn. "Ik coach nu hier de spelers van het regionaal talentcentrum. De komende jaren gaan we ons helemaal focussen op talenten onder de 15 jaar. Zo hopen we spelers te kunnen doorontwikkelen zodat er uiteindelijk een paar met kop en schouder bovenuit gaan steken."
Bondscoach Vlietstra ziet het ook wel zitten. "Het begint bij ambitie. Aan die gastjes hier ligt het niet. Als je het vraagt, willen ze allemaal alle dagen trainen. Dus dan is de kunst hoe je groepen bij elkaar krijgt om daadwerkelijk die ambitie na te jagen."
Schorn is niet te beroerd om in Twente de kar te trekken. Maar met alleen een regionaal talentcentrum lukt het volgens haar niet.  "Uiteindelijk zal er ook per vereniging geïnvesteerd moeten worden, met goede trainers bij de jeugd. En wellicht moeten we de krachten bundelen hier in Twente."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.