Warmelo

Expeditie Oost: Knuffelkoeien en zandsculpturen op de vrijdag

Het weekend staat voor de deur, maar voor het zover is, gingen wij vandaag de provincie weer in om mooie verhalen op te halen. En dat is gelukt! Onze route bracht ons vandaag langs Dalfsen en Diepenheim. In Dalfsen hebben we geknuffeld met Jerseykoeien en in Diepenheim stond een zandsculpturen expositie op het programma.
Henk- en Geke van Gelder zijn sinds 2010 trotse eigenaren van Jerseykoeien. Deze soort staat vooral bekend om zijn nieuwsgierigheid en daar zijn we achter gekomen! We kregen het goede idee om de koeien eens van dichtbij te bekijken en dat leidde ertoe dat we midden tussen de koeien ons interview afnamen met Henk. 

Open dag

Henk en Geke organiseerden vandaag een open dag om op deze manier meer aandacht te vragen voor de Jerseykoeien, want niet iedereen snapte de keuze van het paar om met deze koeien te gaan werken. Toch ziet Henk alleen de voordelen: "Ze geven meer melk en zijn een stuk duurzamer. Ik wil ze voor geen goud kwijt." Ook Geke vindt het prachtige dieren: "Het zijn hartstikke lieve beesten, je hebt er veel werk mee, maar ik ben blij dat we ze hebben." 

Zandsculpturen

Na ons gezellige bezoekje aan de Jerseykoeien reden wij door naar Diepenheim. Daar is op landgoed Warmelo een expositie te zien met zandsculpturen. Het thema is jeugdboeken. Verschillende kunstenaars uit onder andere Amerika, Letland, Ierland, Rusland en Nederland hebben de afgelopen weken hun handen uit de mouwen gestoken om deze kunststukjes neer te zetten.
Bijzondere werkwijze
De wijze waarop deze sculpturen tot stand komen is bijzonder te noemen. Het landgoed zorgt namelijk voor meer dan 900 kubieke meter zand en door het zand op elkaar te stapelen, ontstaan er gigantische bergen. De kunstenaars beginnen dan van boven naar beneden te werken en moeten laag voor laag gedetailleerd te werk gaan. "De kunstenaars kunnen er wel een jaar over doen, maar van ons krijgen ze tien dagen. Dat levert nog wel eens stress op," zegt Annemarie van landgoed Warmelo.
Tot zover ons avontuur van vandaag, maandag zijn we er weer. Tot dan!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.