Motoren, leren pakken en hardrock bij motorkerkdienst in Ommen

Voor in de kerk staan twee motoren opgesteld, er klinkt harde rock muziek en onder de kerkgangers zitten leden van een motorclub in leren pakken op de kerkbanken. Als klap op de vuurpijl staat predikant Kest Jelsma in zijn motorpak op de preekstoel. Vandaag staat de dienst van de Gereformeerde gemeente De Kern in Ommen in het teken van motoren.

De dienst wordt voorafgegaan met een motortoertocht door het Vechtdal. Deze tocht is georganiseerd door de Nederlandse afdeling van de Christian Motorcyclists Association (CMA). Deze Amerikaanse motorclub heeft ook chapters in Nederland. 

Video motorkerkdienst Ommen:

Vrijheid

Volgens veel motorrijders geeft het rijden op een motor een gevoel van ultieme vrijheid. Dat is ook de reden om een kerkdienst op te hangen aan een motortoertocht. Dominee Kest Jelsma is zelf fervent motorrijder en reed ook mee met de tocht. "Het is Bevrijdingsdag en het thema 'vrijheid' staat centraal in de dienst. De vraag die daar bij hoort is: wanneer ben je echt vrij?", zegt Jelsma.

Ds. Jelsma rijdt zelf al dertien jaar op de motor. Twee keer per jaar worden er door de kerk motortochten georganiseerd. "Het is een heel mooi ontmoetingsgebeuren. En ik denk ook dat het verbindend kan zijn", zegt Jelsma.

Christian Motorcyclists Association

Evert Martens is lid van de motorclub CMA en vertelt in de kerk iets over hun binding met het geloof. "Onze missie is om het evangelie te brengen in de motorwereld. Dat doen we door naar andere motorclubs en evenementen te gaan en daar iets over ons geloof te vertellen", zegt Martens.

Wat is dan de parallel tussen geloven en motorrijden? "Als je toch een beeld wilt maken, dan voel je je op een motor inderdaad vrij. Je hebt zicht aan alle kanten. Behalve als je achter een vrachtwagen zit. En dat is eigenlijk de parallel met het geloof. Er kunnen allerlei hindernissen zijn die het geloof in de weg staan", zegt Martens.

Motor-kerkdienst in Ommen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: