nieuws

Zwolle in oorlogstijd: een kijkje door 'de ogen van de vijand'

Muziektrio de Pauwergirls voert vanavond in de Zwolse Schouwburg Odeon een bijzondere theatervoorstelling op. Het gaat over de provinciehoofdstad in oorlogstijd, genaamd 'Door de ogen van de vijand'. 
Monique Huisman, Jasmijn Utermark en Aleid Borghardt van Pauwergirls doken het archief van het Historisch Centrum Overijssel in om foto's en verhalen uit die tijd te bekijken. Daar konden ze hun stuk op baseren.
Ook foto's van Zwolse iconen, zoals de Sassenpoort en de Peperbus, worden in de voorstelling gebruikt. "Alleen zie je dan beelden met jonge Duitse soldaten ervoor, die ver van huis zijn en echt poseren", vertelt Huisman. Daar komt de naam 'Door de ogen van de vijand' vandaan.
Volgens Huisman is het een uitdagende titel. "We hebben geprobeerd om een theatrale lijn te maken waarin ook het Duitse perspectief naar voren komt."

Verboden voor Joden

Alle foto's maakten veel indruk, maar één sprong eruit. "Ik woon in de binnenstad van Zwolle en er is een park voor mijn huis waar kinderen spelen en mensen met mooi weer op een picknickkleedje zitten."
Huisman vervolgt: "In 1943 heeft een Duitse soldaat een bord bij dat park geplaatst met de tekst 'Verboden voor Joden'. Een uitzicht waar je dagelijks naar kijkt. Dat is heel confronterend, maar in die tijd was dat verboden."

Vrijheid

De Pauwergirls heeft de voorstelling gemaakt met het oog op de jongere generaties. "Dat iedereen weet hoe die vrijheid tot stand is gekomen en wat je eigenlijk viert op vijf mei." 

Theater Na de Dam

In het kader van 'Theater Na de Dam' vinden er op vier mei door het hele land theatervoorstellingen plaats die gerelateerd zijn aan de oorlog. Op die manier proberen theatermakers gedachten over de oorlog levend en concreet te maken. In Deventer, Enschede en Zwolle zijn er die avond verschillende voorstellingen te zien. 'Door de ogen van de vijand' is om 21.00 uur te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.