Les Knight

Hammenaar (21) geeft oorlogsheld gezicht met documentaire

Les Knight: Grote held van een klein dorp
Les Knight: Grote held van een klein dorp © Still documentaire Cars Bijlstra
"Nu zijn er nog ooggetuigen, dus ik heb nu nog de kans om er een documentaire van te maken", met dat besef legde videoproducent Cars Bijlstra uit Den Ham het verhaal van oorlogsheld Les Knight vast. De Australische piloot, Leslie Gorden Knight, voorkwam dat op 16 september 1943 een bommenwerper op Den Ham neerstortte en offerde bewust zijn eigen leven op. Vandaag ging de film "Les Knight: grote held van een klein dorp" online in première.
De heldendaad van Les Knight is een bekend verhaal in Den Ham, waarvoor onder meer een monument is opgericht. Vorig jaar was het precies 75 jaar geleden dat hij verongelukte en stond het dorp met een herdenkingsbijeenkomst stil bij de gebeurtenis.
Destijds kwam een neef van de gesneuvelde piloot uit Australië over om de herdenking bij te wonen. Ook in de documentaire komt hij aan het woord, net als enkele ooggetuigen. Zij hebben het beeld van een laagvliegende bommenwerper die even later in een weiland verderop crashte nog op hun netvlies staan.

Met de korte film wil de 21-jarige documentairemaker dit oorlogsverhaal een gezicht geven en zorgen dat het verhaal bewaard blijft. "Het had ook een heel ander verhaal kunnen zijn, maar ik ben zelf ook Hammenaar dus dit spreekt mij wel aan", vertelt hij. "Met deze verhalen geef je de oorlog een gezicht en maak je het persoonlijker. Ik hoop zo een steentje bij te dragen aan onze vrijheid, zodat we blijven herdenken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.