nieuws

Eieren van doodgeschoten ooievaar De Lutte naar broedmachine gebracht

Vogelwerkgroep Losser heeft vanochtend de vier eieren uit het ooievaarsnest bij De Lutte gehaald. Afgelopen weekend werd de mannetjes ooievaar doodgeschoten, waardoor het vrouwtje er alleen voor staat. "Als we de eieren laten liggen, blijft het vrouwtje wachten tot ze wordt afgelost. Hierdoor kan ze mogelijk overlijden door uithongering, dat willen we voorkomen", vertelt Sander Wansing namens de vogelwerkgroep.
De eieren bleken nog levensvatbaar en zijn overgebracht naar Herwijnen. Daar is een ooievaarsopvang gevestigd, waar de eieren in een speciale broedmachine worden uitgebroed.

'Vrouwtje ook eten en drinken'

Het nieuws over de doodgeschoten ooievaar hakte er ook in bij ooievaarsstation De Lokkerij in De Wijk, net over de provinciegrens in Drenthe. Volgens Frits Koopman is het weghalen van de eieren een juiste beslissing. "Het vrouwtje kan het niet alleen, zij moet ook eten en drinken."
Koopman zegt dat de eieren maximaal een minuut of tien, twintig zonder bescherming van een ooievaar kunnen. "Is dit langer, dan raken de eieren overstuur."
Verslaggever Jaap Even in gesprek met Frits Koopman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.