Regio Enschede

Enschedeër langer vast na bedreiging bankmedewerkers en koning Willem-Alexander

De Enschedeër vermoedt dat hij 200 miljoen euro heeft gewonnen bij de Staatsloterij
De Enschedeër vermoedt dat hij 200 miljoen euro heeft gewonnen bij de Staatsloterij © RTV Oost
Is een 47-jarige Enschedeër een steenrijke weldoener of een fantast die niet alleen medewerkers van banken, maar ook koning Willem-Alexander en prinses Amalia bedreigde? Dat onderzoekt het Pieter Baan Centrum, dat de man sinds eind april heeft opgenomen. De rechtbank in Almelo besloot vanochtend dat de man voorlopig nog blijft vastzitten voor het bedreigen van de bankmedewerkers.
Het verhaal van de 47-jarige is een bijzondere. De man verkeert in de volle overtuiging dat hij steenrijk is, omdat hij miljoenen won in de Staatsloterij. De ene keer zegt hij 30 miljoen, maar in 2011 twittert hij dat het gaat om 200 miljoen euro. Dat geld zou vervolgens door samenspannen van de overheid en banken verduisterd zijn. 

Faillissement tentenbouwer

Wat daar dan ook van waar is, het leidde wel tot het faillissement van de Enschedese tentenbouwer O&H Concepts. Het bedrijf dat opblaasbare tenten ontwierp en produceerde werd door de 47-jarige benaderd met een grote opdracht. Een miljoenenorder voor humanitaire hulptenten die gebruikt zouden worden in Jemen.
Het bedrijf krijgt een aantal keren geld overgemaakt van een ING-rekening, maar dat wordt ook weer teruggeboekt. Uiteindelijk blijft ruim een half miljoen euro staan. De tentenbouwer bestelt voor een fors bedrag aan materiaal om de tenten te kunnen maken. 

Problemen

Het is het begin van problemen voor het bedrijf. De Rabobank boekt het geld weer af, omdat de rekening van de man helemaal niet zou bestaan. O&H Concepts komt fors in het rood te staan en wordt beschuldigd van misbruik van de bankrekening. Uiteindelijk vraagt de bank het faillissement aan. 
Achteraf werd duidelijk dat het innen van de zakelijke incasso's bij de ING-bank het probleem blijkt te zijn. Omdat die niet vooraf worden gecontroleerd, zou iemand grote bedragen kunnen overmaken van niet-bestaande rekeningen. Het lijkt erop dat de 47-jarige daar misbruik van gemaakt heeft.

Complot

Justitie vervolgt de Enschedeër daar niet voor. De man zit al geruime tijd in voorlopige hechtenis, omdat hij medewerkers van de ING en Rabobank met de dood bedreigd zou hebben. De banken zouden hem niet bij zijn geld toegelaten hebben, is de heilige overtuiging van de 47-jarige verdachte. Ook zijn er voicemailopnamen van een doodsbedreiging gericht aan het Koninklijk Huis. 
De Almelose rechters besloten dat de de man voor de bedreigingen van koning Willem-Alexander en prinses Amalia niet langer in voorarrest hoeft te blijven. Het staat volgens de rechters niet vast dat de bedreigingen het Koninklijk Huis bereikt hebben. Voor de bedreigingen van de bankmedewerkers blijft de man wel vastzitten. "Er is sprake van ernstige problematiek en hij zit niet voor niets in het Pieter Baan Centrum." 
Wanneer de strafzaak tegen de Enschedeër verder gaat is niet zeker. In overleg met de advocaat was een datum in augustus gepland, maar de Enschedeër wisselde vorige week nog voor de tweede keer van advocaat. Zijn huidige advocaat heeft het dossier nog niet en is in augustus op vakantie. Omdat de Enschedeër in voorarrest zit, moet zijn zaak in ieder geval binnen drie maanden weer voor de rechtbank staan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.