Klokkenluider Van Buitenen doet ultieme poging nieuw onderzoek vuurwerkramp af te dwingen

Klokkenluider en voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen heeft vandaag de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) aangeschreven in een ultieme poging nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp af te dwingen. Volgens Van Buitenen is dit nieuwe onderzoek op oneigenlijke gronden afgewezen.

Zoals vorige week gemeld heeft de OvV het verzoek van de Tweede Kamer om de Enschedese vuurwerkramp opnieuw te onderzoeken, afgewezen.


Van Buitenen had jarenlang onderzoek gedaan naar de vuurwerkramp en daarbij in een uitputtend rapport een aantal keiharde conclusies getrokken. Zo zou het Openbaar Ministerie de rechterlijke macht hebben misleid. De twee SE Fireworks-directeuren zijn vervolgens veroordeeld. Volgens Van Buitenen moest op die manier de overheid, en diens falende rol bij de controles op vuurwerkopslag, buiten schot blijven. Dit met het oog op dreigende torenhoge schadeclaims.

'Te lang geleden'

De Tweede Kamer had vervolgens de OvV gevraagd om het complexe dossier van Van Buitenen nader te onderzoeken. De OvV liet vorige week echter weten dit onderzoek naast zich neer te leggen. Onder meer omdat de ramp al te lang geleden is gebeurd om nog juiste informatie te kunnen vergaren, maar ook omdat de regelgeving intussen zou zijn aangepast.


'Ramp kan opnieuw gebeuren'

Van Buitenen meent juist dat die regelgeving niet is aangepast, waardoor een vuurwerkramp ieder moment opnieuw zou kunnen gebeuren. Volgens hem is de OvV zodoende de meest voor de hand liggende organisatie om zijn rapport nog eens nader onder de loep te nemen.


Het was scheidend OvV-voorzitter Tjibbe Joustra die de beslissing nam. Van Buitenen heeft daarop maandag diens opvolger – voormalig minister Jeroen Dijsselbloem – aangeschreven. Daarin doet hij een klemmend beroep op de nieuwe preses van de OvV om in actie te komen.

Daarbij schrijft Van Buitenen onder meer dat in sommige veiligheidsregio’s de brandweer nog steeds niet de juiste blusmethoden gebruikt bij brand in een vuurwerkopslag. “De ramp kan nog steeds plaatsvinden omdat er geen lessen zijn geleerd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede vuurwerkramp Nieuws
Deel dit artikel: