Historisch kerkorgel Genemuiden na omvangrijke renovatie weer bijna klaar voor gebruik

Het sluitstuk van de omvangrijke renovatie van het bijzondere kerkorgel in de hervormde St. Nicolaaskerk in Genemuiden is in zicht. Na een jarenlange restauratie, waarbij alle onderdelen van het orgel zijn aangepakt, worden vanaf vandaag de orgelpijpen weer teruggeplaatst.

En dus zal het niet lang meer duren voordat er weer op het 135 jaar oude orgel gespeeld kan worden. Het kerkorgel is in 1885 gebouwd door Zwier van Dijk, een voormalig horlogemaker uit Kampen die zich als autodidact heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste orgelbouwers van de negentiende eeuw.

Unieke bouwstijl

Met name de weelderige, romantische bouw van het orgel, met bovenop een aantal prachtige beelden en in totaal 1746 orgelpijpen, maakt het muziekinstrument een aanwinst voor de Nederlandse orgelbouw historie

Restauratie kerkorgel Genemuiden (Foto: RTV Oost)
Restauratie kerkorgel Genemuiden (Foto: RTV Oost)

"Zwier van Dijk had een een geheel eigen stijl van bouwen", zegt orgel-expert Stef Tuinstra. "Mede daardoor is het orgel bijzonder. Van deze orgelbouwer zijn ook niet veel orgels bewaard gebleven. Persoonlijk vind ik het in architectonisch opzicht een juweel."

Mede dankzij financiële steun van de provincie Overijssel is er gekozen voor een algehele restauratie van het orgel. Niet alleen de orgelpijpen, het houtwerk, de blaasbalgen en het bladgoud zijn aangepast of vernieuwd, ook de klankkleur van het orgel wordt hersteld door een her-intonatie.

Nieuwe klankkleur

"Bij de luistersessies met de orgel-expert leek het wel of de orgelmuziek onder een zware deken vandaan kwam", zegt kerkrentmeester Jan Roetman. "Dat kon volgens de expert stukken beter, we zijn zeer benieuwd hoe het orgel straks bij de definitieve ingebruikname op 21 juni aanstaande zal gaan klinken."

Restauratie kerkorgel Genemuiden (Foto: RTV Oost)
Restauratie kerkorgel Genemuiden (Foto: RTV Oost)

Tot die tijd moeten de vele vrijwilligers die aan de restauratie hebben meegewerkt en de reguliere kerkgangers in Genemuiden nog even geduld hebben. Orgelbouwer Reil uit Heerde, die de restauratie voor haar rekening neemt, heeft nog een kleine twee maanden nodig om de laatste werkzaamheden aan het orgel af te ronden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: