Enschede

Weet jij welke 27 oorzaken er zijn voor brand in huis?

Een strijkbout, een telefoon aan de lader of onder het kussen en een ouderwetse tv onder het stof. Zomaar een paar voorbeelden van brandoorzaken die te vinden zijn in de speciale 'pop-up store' van de Brandweer Twente in ziekenhuis MST in Enschede. Bezoekers worden uitgedaagd om binnen drie minuten 27 oorzaken van brand te vinden. Verslaggever Mirjam Haven nam vandaag al een voorproefje.
Dat je drie minuten de tijd krijgt, is geen toeval. Dit is namelijk de gemiddelde tijd die iemand heeft om een brandend huis uit te komen. De woonkamer, die nog het meeste lijkt op mijn studentenkamer van twintig jaar geleden, lijkt op het oog onschuldig. Maar al gauw vind ik één van de belangrijkste oorzaken van brand. 
Droger, oorzaak nummer 1 van woningbranden
Droger, oorzaak nummer 1 van woningbranden © RTV Oost

Droger

"De droger is nog steeds de belangrijkste oorzaak van brand", aldus Liset Reimerink van Brandweer Twente. "Afgelopen week brak er nog brand uit in een droger op zolder waar ook een jongetje sliep." Het jongetje overleefde de brand, maar kwam wel in het ziekenhuis terecht.
Branden in drogers ontstaan vaak omdat het filter niet genoeg schoongemaakt wordt. Niet alle brandoorzaken liggen zo voor de hand, kom ik al snel achter als ik verder de woonkamer inloop. 
Onverwacht: rvs-bak als oorzaak van brand
Onverwacht: rvs-bak als oorzaak van brand © RTV Oost
Zoekend door de nep-woonkamer valt mijn oog op een rvs-schaal. Hij staat op het lijstje, maar waarom? "Ja, dat is onverwachts", glimlacht Reimerink. "Maar zo'n schaal werkt als een vergrootglas als je die achter je raam hebt staan. En dan kan er brand ontstaan in bijvoorbeeld de gordijnen."
Als we verder lopen richting de slaapkamer haal ik de opvallendste oorzaken er snel uit, zoals de mobiele telefoon die aan de lader onder het kussen ligt. "Het komt veel voor. Mensen vinden het handig, maar het is dus echt gevaarlijk", legt Reimerink uit.
Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik me er ook schuldig aan maak om op die manier 's nachts mijn telefoon op te laden. Niet meer doen dus.
Mijn oog valt op een knuffel, die achteloos bij het bed neergelegd lijkt te zijn. Niet dus, want ook de knuffel staat op de lijst. Als Liset hem pakt zie ik waarom. Door de hitte van het halogene lampje waar de knuffel tegenaan ligt, is het speelgoed gaan smeulen. 
Een knuffel smeult onder een halogeen lamp
Een knuffel smeult onder een halogeen lamp © RTV Oost
Als ik nog verder wil zoeken, hoor ik opeens alarm van de telefoon van Reimerink. "Je tijd is op", lacht ze.
Ik heb het bij lange na niet gered om binnen drie minuten de 27 oorzaken te vinden. Iedereen die wil, kan het de komende weken nog proberen. Tot 13 juni is de 'pop-up store' van de brandweer in het MST te bezoeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.