nieuws

Spanning stijgt voor 380 medewerkers failliete Roto Smeets Deventer

Roto Smeets Deventer
Roto Smeets Deventer © ANP / Vincent Jannink
'Ze zijn boos en teleurgesteld'; de 380 werknemers van Roto Smeets in Deventer. Dat zegt FNV bestuurder Bernhard van Iren. Hun bedrijf is failliet en ze wachten al weken op hun salaris. Toch blijven ze werken om een doorstart mogelijk te maken, maar de kansen lijken kleiner te worden met het verstrijken van de tijd.
Onzekerheid troef in Deventer, maar volgens FNV bestuurder Bernhard van Iren zijn de medewerkers trouw aan hun bedrijf en blijven ze werken in afwachting van een mogelijke doorstart. Dat terwijl ze misschien nog weken moeten wachten totdat het UWV hun salaris over april betaalt. En ook terwijl de eerste klanten al afhaken omdat ze onvoldoende vertrouwen hebben in een goede afloop. 

'Een smeltend ijsje'

"Een smeltend ijsje", zo noemde topman Joost de Haas van moederbedrijf 'Circle Media Group' de situatie in Deventer kort na het faillissement half april. Volgens De Haas is snelheid geboden met een doorstart; "het is eerder een kwestie van dagen dan van weken", zo liet hij 17 april weten, want "onzekere klanten lopen snel weg, ze willen zeker weten dat wekelijks hun uitgave wordt gedrukt". 
Bernhard van Iren (FNV Grafimedia) over situatie Roto Smeets Deventer

Toekomst voor 'diepdruk' is somber

Ook Jos Teunen, directeur van het GOC, het kennisinstituut voor de grafische sector liet onlangs weten dat de 'diepdruk', de druktechniek die in Deventer wordt gebruikt, te duur begint te worden. Hij ziet de toekomst voor Roto Smeets in Deventer somber in: "Door dalende oplages en de toegenomen kwaliteit van de goedkopere 'offset' druktechniek is het maar de vraag of diepdruk het overleeft", zo liet Teunen onlangs weten. 

Europese drukkerijen 'onder druk'

De 'Circle Media Group' - met vestigingen in heel Europa - vroeg 18 april het faillissement aan voor Nederlandse dochterbedrijf Roto Smeets. Na een desastreus jaar met gedaalde oplages en sterk gestegen papierprijzen zag topman Joost de Haas geen andere oplossing meer. Intussen is de situatie van het moederbedrijf ook zo slecht, dat een groot deel van de internationale vestigingen te koop is gezet. 

Nieuwe eigenaar Shatho Beheer

Het Rotterdams Shatho Beheer heeft de Doetinchemse vestiging met de naam 'Senefelder Misset' overgenomen. Hiermee zullen naar verwachting zo'n 170 van de 280 banen behouden blijven. Afgelopen vrijdag werd bekend dat vestiging Weert per 31 mei zal sluiten, zo'n 170 mensen raken hier hun baan kwijt. 

Curator Houtman

Curator Coen Houtman meldde anderhalve week geleden dat de afgelopen week knopen doorgehakt zouden worden wat betreft de overname van 'Deventer'. Maar desgevraagd wil hij nu niet reageren op vragen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.