nieuws

Extra miljoenen voor oorlogsmusea kans voor expertisecentrum Canadese Begraafplaats in Holten

Informatiecentrum Canadese begraafplaats in Holten
Informatiecentrum Canadese begraafplaats in Holten © RTV Oost / Rogier van den Berg
Vijftien miljoen euro extra stelt het kabinet beschikbaar voor oorlogsmusea in Nederland. In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid, volgend jaar. Mooi nieuws, vindt voorzitter Albert Boode van het bestuur van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten. Duidelijkheid over de bestemming van het geld is er nog niet. Boode ziet mogelijkheden voor het nog te bouwen expertisecentrum in Holten. 
Vorige week tekende Boode namens het bestuur het bouwcontract voor de uitbreiding van het informatiecentrum met een expertisecentrum. Er is echter nog een tekort van zo'n 225.000 euro. Geld dat nodig is voor de inrichting van de nieuwbouw. Het zou mooi zijn als een deel van de vijftien miljoen die de regering nu beschikbaar stelt naar Holten gaat. "Daar ga ik zeker een brief over sturen", zegt Boode. 

Prettig bericht

Overigens heeft Boode er vertrouwen in dat ook zonder hulp van het kabinet het benodigde geld bij elkaar gebracht gaat worden, maar hulp uit Den Haag is altijd welkom. "Het is een prettig bericht, als wij daar wat subsidie van kunnen krijgen, zullen we dat niet nalaten."
Joop Staman, oprichter van het Memory Museum in Nijverdal, hoopt dat het geld dat de minister nu beschikbaar heeft gesteld vooral wordt gestoken in projecten die gericht zijn op educatie. Ook het Memory Museum is bezig met een verbouwing met als doel educatie. "Jeugd beleeft musea heel anders dan vroeger", stelt Staman. 
Vroeger was een bezoek aan een museum veel passiever, aldus Staman, die met het Memory Museum mensen wil laten beleven hoe de Tweede Oorlog was voor mensen. En parallellen wil trekken tussen de Tweede Wereldoorlog en oorlogen als in Syrië. Daar is volgens Staman niet eens zozeer heel veel geld voor nodig om dat te doen. "Mijn ervaring is dat al veel kan zonder subsidie."

Educatie opwaarderen

Hij heeft liever dat het geld van de minister daar naar toe gaat in plaats van naar collectie-aankopen. "Het educatieve deel moet opgewaardeerd worden", benadrukt Staman nog maar eens.
Ook Boode stipt het belang aan van het vertellen van verhalen. Het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten werkt veel samen met het Memory Museum in Nijverdal om dat verhaal te vertellen. "Daar wordt vooral het verhaal van de oorlog verteld", aldus Boode. "Wij moeten het juist hebben van de emotie." Op de militaire begraafplaats in Holten liggen 1355 Canadezen, 36 Britten, twee Australiërs en een Belg begraven. 

Even geduld nog

De komende tijd wordt uitgewerkt hoe het geld verdeeld wordt en op basis van welke criteria dat gaat gebeuren. Voor de oorlogsmusea betekent dat ze voorlopig nog even in de wachtkamer zitten.
Duidelijk is al wel dat het geld onder meer gaat naar het moderniseren van oorlogsmusea, wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en naar het toegankelijker maken van digitale bronnen en archieven over de Tweede Wereldoorlog.
Wil je meer zien en lezen over oorlog en bevrijding van Overijssel, klik dan onderstaande afbeelding.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.