Gijzeling in scène gezet bij museum De Fundatie in Zwolle

Wie vanochtend langs museum De Fundatie in Zwolle is gelopen, zal zich rot geschrokken zijn. Tientallen militairen waren aanwezig om een in scène gezette gijzeling op te lossen. De oefening maakt onderdeel uit van een leiderschapstraining.

De militairen die betrokken waren bij de gijzeling, maken onderdeel uit van de 422 hospital compagnie. Zij begeleidden een VIP vanuit het hoofdkantoor, die naar een belangrijke vergadering in De Fundatie moest. "Zij wisten niet dat we daar een gijzeling gepland hebben. Puur om te kijken hoe zij daarmee omgaan en om vooral het aspect leidinggeven naar voren te laten komen", vertelt Harry Wolting, die de oefening verzonnen heeft.

'Uit onze comfortzone'

Onder dwang van een mes werd de vrouw meegenomen. De gijzelnemers gingen er vervolgens met de vrouw vandoor. Het enige wat de militairen wisten, is dat ze naar het museum moesten. "Goed dat wij dit oefenen. Juist een keer uit onze comfortzone, ik denk dat dit wel goed is", vertelt militair Jeroen, die bij de eenheid verantwoordelijk is voor alle logistieke processen. 

Verslaggever Marcus Siebes was bij de oefening

De oefening vond plaats in en rondom De Fundatie. De keuze voor het museum is toevallig, vertelt Wolting. "Dat is uit de lucht gegrepen. Ik ben met mijn collega wezen rondkijken in de buurt. Het eerste object dat we voor ogen hadden, lukte niet. Toen hebben we op de kaart gekeken." Volgens de oefenleider is het van beide kanten goed bevallen. "Het was mooi om die samenwerking zo te doen", stelt Wolting.

De oefening van Defensie duurt nog de hele week.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle De Fundatie Gijzeling 112 Nieuws 112 nieuws
Deel dit artikel: