Jumbo betreurt ophef over kraampje op Canadese Begraafplaats Holten

Jumbo betreurt alle ophef over de plek van een verzorgingspost op de Canadese Begraafplaats in Holten afgelopen zondag. Het knalgele kraampje van de supermarkt stond daar tijdens de Freedom Ride door Overijssel. Veel mensen reageren met verbazing en ergernis op de locatie op social media.

'Respectloos' en 'Denk hier eens beter over na', zo valt te lezen op Facebook. De kritiek gaat over het feit dat de kraam uitgerekend op de begraafplaats stond, terwijl 'dat op iedere andere plek had gekund'.

Jan Jacobs is het met de critici eens. Hij is vrijwilliger op de oorlogsbegraafplaats en is verontwaardigd en boos. "Het is respectloos naar onze bevrijders die voor ons gesneuveld zijn", zegt hij. Volgens Jacobs zijn de medewerkers van het kraampje ook aangesproken, maar vonden zij het 'de normaalste zaak van de wereld'.

Reactie Jumbo

Team Jumbo-Visma is een van de organisatoren van de Freedom Ride. "Voor de meer dan duizend deelnemers heeft Jumbo een verzorgingspost met onder meer water en bananen ingericht", schrijft woordvoerder Susan Versteeg. "De locatie van deze verzorgingspost is in overleg met de beheerder van de begraafplaats bepaald. Jumbo betreurt het dat de bewuste locatie als niet gepast wordt ervaren door enkele bezoekers", 

Volgens de supermarkt is het niet de intentie geweest om mensen voor het hoofd te stoten, vooral niet op de dag dat Nederland mensen herdenkt en de vrijheid viert. Daarnaast is de Freedom Ride juist bedoeld om stil te staan bij vrijheid en democratie. Deelnemers, zowel professional als amateur, fietsen langs historische plekken die belangrijk zijn voor het historisch besef van vrede en vrijheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Jumbo Holten Canadese Begraafplaats Nieuws
Deel dit artikel: