nieuws

Personeel Keolis luidde anderhalf jaar geleden al noodklok over agressie in treinen

Blauwnet Keolis trein
Blauwnet Keolis trein © RTV Oost/Wouter de Wilde
Verontruste personeelsleden van vervoersbedrijf Keolis hebben al bijna anderhalf jaar geleden de noodklok geluid over de agressie in treinen. Dat blijkt uit een brandbrief die in het bezit is van RTV Oost. De medewerkers drongen er destijds met klem op aan om op korte termijn maatregelen te treffen omdat niet alleen voor het personeel, maar ook voor de passagiers de veiligheid in het geding was.
De agressie in treinen van Keolis is actueel nadat de vakbonden recent hierover alarm hebben geslagen. De vakorganisaties CNV Vakmensen en BOA ACP pleiten voor maatregelen op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.
De bonden deden hun uitlatingen na een bijeenkomst voor machinisten en zogenoemde Service & Veiligheidsmedewerkers van Keolis: dit zijn Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's). Het personeel was in spoedberaad bijeen gekomen na een ernstig geweldsdelict op het station in Borne. Een BOA werd zwaar mishandeld door een zwartrijder.

'Herkennen ons niet in kritiek'

Keolis reageerde vervolgens dat de vervoerder zich niet in de kritiek van de vakbonden herkende. Maar naar nu blijkt, heeft een groep verontruste Keolis-medewerkers begin 2018 al een brandbrief gestuurd naar een directe chef.
De briefschrijvers zijn dan ook woedend dat Keolis nu verklaart dat er niets bekend zou zijn over onveilige situaties op en rond het spoor.

Om de haverklap raak

De negen medewerkers dringen bij hun directe chef aan op maatregelen tegen de aanhoudende reeks van incidenten. "Het was echt om de haverklap raak. Ik zal niet zeggen dagelijks, maar we werden toch wel meermalen per week geconfronteerd met geweld", aldus één van de ondertekenaars van de brief, die anoniem wil blijven.
De veiligheidsmedewerkers beklagen zich er onder meer over dat ze vaak in hun eentje op pad moeten en dat communicatiemiddelen het vaak niet doen. Ook dringen ze aan op protocollen rond onder meer zelfdoding, EHBO en brand. "Iets waar wij alle dagen mee van doen hebben, maar niet weten hoe daarmee om te gaan."

Steekwerende vesten

Ze vroegen destijds onder meer om steekwerende vesten. Intussen dragen alle veiligheidsmedewerkers sinds twee maanden deze steekwerende vesten, zo laat een woordvoerster van Keolis in een reactie weten.
De zegsvrouw wil niet ingaan op vragen rond de brandbrief van begin 2018. "Wij zijn met onze opdrachtgever, de provincie, in gesprek over veiligheid. Tot die tijd doen we hier geen nadere uitlatingen over."

Bodycams

Behalve de steekwerende vesten zijn er ook vergevorderde plannen voor de invoering van bodycams. Uit een proef blijkt dat bodycams een preventieve werking hebben op agressieplegers: de praktijk wijst uit dat die zich vaak inhouden wanneer ze weten dat ze worden gefilmd.
Volgens de woordvoerster worden momenteel technische voorbereidingen getroffen voor de bodycams. "Zo moet er bijvoorbeeld glasvezel zijn op iedere vestiging om de data te kunnen verwerken. Zodra die basis is gelegd, krijgt elke veiligheidsmedewerker een bodycam."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.