Regio Enschede

MST in Enschede besteedt deze week speciale aandacht aan hartfalen en het herkennen ervan

In ziekenhuis MST in Enschede wordt deze week extra aandacht besteed aan de ziekte hartfalen. Mensen kunnen informatie krijgen over hoe ze kunnen merken dat ze eraan lijden.
"Het is deze week de Hartfalen Awareness Week", vertelt cardioloog Mieke van den Heuvel. "Een Europees initiatief om aandacht te vragen voor de ziekte hartfalen."

'Overkoepelend ziektebeeld'

In de hal bij het restaurant op de begane grond van het ziekenhuis is een stand ingericht met allerlei informatie over hartfalen. "Het is wat anders dan een hartaanval. Het is eigenlijk een overkoepelend ziektebeeld, waarbij het hart onvoldoende in staat is het bloed rond te pompen", legt Van den Heuvel uit.
Onderliggende ziektes kunnen heel divers zijn zoals een hartinfarct, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen of hartklepaandoeningen. Het kan per patiënt heel erg verschillen.

'Extra aandacht'

"Eén tot twee procent van de bevolking heeft last van hartfalen. Bij 70-plussers is dat zelfs tegen de tien procent. Wel iets om extra aandacht aan te besteden dus", vindt de cardioloog.
Iets verderop staat de food truck van kok Tonnie Eertman. "Zout is een grote boosdoener als het gaat om hartfalen. Wij rijken handvatten aan om andere specerijen te gebruiken. Ook geven we informatie over andere kooktechnieken", legt hij uit.

'Stomen of wokken'

"Denk aan hoe vroeger de bloemkool werd klaargemaakt. Dat werd gaar gekookt en daarna werd het afgegoten. Weg vitaminen. Wij wijzen de mensen op andere bereidingswijzen zoals stomen of wokken. Veel gezonder."
Extra onderdeel van de informatiestand is het pak, waarmee gesimuleerd wordt wat je kunt voelen als je te veel vocht vasthoudt. Een soort overal met grote zakken waarin kruiken vol water zitten. Wie zich voelt alsof er zo'n pak wordt gedragen, weet dat er iets mis is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.