Grindwasserij

Gemeenteraad stuurt grindwasserij opnieuw terug naar Raad van State

Jacobs Groep Balkbrug
Jacobs Groep Balkbrug © RTV Oost / Chantal Everaardt
De Raad van State moet opnieuw gaan bekijken of grindwasserij Jacobs in Balkbrug op de huidige locatie kan blijven zitten. Hardenberg was eerder al door het hoogste rechtsorgaan op de vingers getikt over het bestemmingsplan om de illegaal gevestigde grindwasserij te legaliseren. 
Gisteravond stemde de gemeenteraad in met de verbeterde punten in het bestemmingsplan. De grindwasserij veroorzaakt al jaren overlast bij omwonenden. Bij het wassen van grind komt veel geluid en vervuiling vrij.

Wijziging

De gemeente Hardenberg doet pogingen om het bestemmingsplan aan te passen aan de aanwezigheid van de grindwasserij. Volgens het oorspronkelijke bestemmingsplan zit het bedrijf illegaal op de locatie aan de N377. Tegen een eerdere bestemmingsplanwijziging waren veel bezwaren. De Raad van State oordeelde daarover op 19 december vorig jaar al negatief.

Omwonenden

Mensen die in de omgeving van het bedrijf wonen, hadden het oordeel van de gemeenteraad wel verwacht. Het rapport waarop de wethouder en de raad zich baseren, zit volgens de omwonenden vol met fouten. "We hebben wel vertrouwen in de Raad van State, dus goede hoop", aldus omwonende Harry Post.

Raad van State

Wethouder Breukelman heeft het plan aangepast naar wat volgens hem is gevraagd. Hoewel hij zijn woorden van enkele weken terug weer moest intrekken. Want in het nieuwe voorstel van de gemeente blijft de zuidelijke ontsluiting van het bedrijf toch open. Eerder zou de Raad van State daar volgens de wethouder nog bezwaar tegen hebben gehad.
Nu de gemeenteraad akkoord gaat met de voorgestelde verbeteringen mag de Raad van State bekijken of de gemeente aannemelijk heeft kunnen maken dat het wassen van grind op die locatie kan worden toegestaan.
Videoreportage over de raadsvergadering in Hardenberg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.