nieuws

Hennie Kuiper 'was nu niet gestart' voor de wedstrijd van zijn leven tijdens Spelen 1972

Hij is nog altijd zonder enige twijfel één van de grootste sportmannen uit onze provincie: Hennie Kuiper. Zaterdag was hij te gast in onze Groot Onderhoud-uitzending op locatie bij de Ronde van Overijssel, waar hij openhartig verhaalde over zijn verleden, heden en de toekomst.
In de uitzending werd vooral gesproken over de beginjaren van Hendrikus Andreas Kuiper, die als klein mannetje in Noord-Deurningen in de omgeving van de boerderij van zijn ouders op Erve Kuiper de liefde voor de fiets ontdekte. "Daar is het allemaal begonnen. Een prachtige tijd, ook al was het keihard werken", zegt hij.

Olympische Spelen

De internationale erkenning kwam pas na zijn olympische titel in 1972 in München. "Dat is de mooiste overwinning uit mijn carrière geweest", zegt de renner die later ook nog wereldkampioen werd en maar liefst vier verschillende wielerklassiekers op zijn naam schreef, evenals meerdere heroïsche ritten in de Tour de France. "Ik was alleen maar bezig met die wegwedstrijd op de Spelen. Alleen daarover kan ik wel een boek schrijven. Ik ben daar ver boven mezelf uitgestegen", zegt Kuiper over die wedstrijd op de olympiade van '72.
Hennie Kuiper (194) tijdens de wegwedstrijd in München
Hennie Kuiper (194) tijdens de wegwedstrijd in München © ANP
Fotograaf: ANP

Bloedbad

Toch sneeuwde zijn gouden plak onder bij het leed aan de vooravond van zijn succes. Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Bij dit bloedbad vielen meerdere doden. "Ik was 23 én de wereld van mij was erg klein. Die aanslag was vlakbij, ik denk zo'n 150 meter van mij vandaan. Maar ik heb niets gehoord, ik lag te slapen. Ik had alleen maar de focus op die wedstrijd. Als ik die wedstrijd niet had gewonnen, was ik geen profrenner geworden." En "The Games must go on", schetste IOC-voorzitter Avery Brundage meteen na de aanslag. Toch zou Kuiper met de kennis van nu een andere beslissing hebben genomen. "Nu ben ik zeventig en heb ik kleinkinderen en was ik niet gestart, denk ik", besluit Kuiper.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.