Reggestreek

Expeditie Oost: Reuze vrijwilligers en reuzenvissen

Expeditie Oost: maandag 6 mei
Een koikarper met een lengte van meer dan een meter. Expeditie Oost kwam het bakbeest vandaag tegen in Nijverdal, bij kweker Jeroen van Keulen. Een man die van zijn hobby zijn beroep maakte en nu de hele wereld rondreist met zijn imposante vissen.
Onze Expeditie begint vandaag in de Grotestraat in Nijverdal, bij het oorlogs- en vredesmuseum. De deuren zijn dicht en dat is niet voor niets: er wordt ingrijpend verbouwd. Alleen vandaag kennelijk niet, want binnen is niemand te zien. Jammer, want we hadden graag even vernomen hoever de werkzaamheden gevorderd zijn.

Reuring

Dan maar door naar de voetbalvelden van RKSV de Zweef. Daar is meer reuring. In de kantine zit de maandagploeg aan de koffie, een groep gepensioneerde mannen die ervoor zorgt dat alles er spik en span uitziet. “Wij zijn hele hele jaar door aan het werk”, zegt voorman Leo Geurtse. “De één schildert, de ander ruimt op of schoffelt”. Het werk van de mannen werpt zijn vruchten af, want het terrein ziet er werkelijk spik en span uit. We zetten de mannen nog even op de elftalfoto en rijden verder.
De maandagploeg van RKSV De Zweef
De maandagploeg van RKSV De Zweef © Bert Eeftink

Koikarpers

Zo komen we terecht bij Jeroen van Keulen. Hij hield ooit koikarpers voor de liefhebberij. Maar zijn hobby is inmiddels zijn beroep geworden. Jeroen kweekt koikarpers en verkoopt ze. Ook doet hij in het buitenland regelmatig mee met koikarper-wedstrijden. “Ik ben net terug uit Japan”, zegt hij. “Ik zat daar in de jury van een koikarper-keuring”.
Jeroen van Keulen
Jeroen van Keulen © Bert Eeftink

Pronkstuk

Jeroen leidt ons rond langs de vele bassins, boordevol met grote vissen. Zijn pronkstuk is een lichtkleurige karper van meer dan een meter. “Het is nu 1 meter en 2 centimeter maar hij is nog in de groei”. Het gevaarte is te koop maar kost wel een lieve stuiver. “Ik heb koikarpers variërend van een tientje tot honderden euro’s”.
Reuzenkarper
Reuzenkarper © Bert Eeftink
Binnenkort gaat Jeroen naar Berlijn om deel te nemen aan een prestigieuze wedstrijd. “Als ik in de prijzen val laat ik het jullie weten”. Grote kans dat het gebeurt want zijn prijzenkast is imposant.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.