Quackerschool

Jarenlang kindermisbruik op Quackerschool in Ommen

Wolfgang Frommel
Wolfgang Frommel © NOS / Castrum Peregrini
Op de voormalige Quackerschool in Ommen zijn in de jaren veertig en vijftig kinderen misbruikt. Dat blijkt uit een rapport van oud-rechter Frans Bauduin dat in handen is van de NOS.
De leerkrachten uit Ommen die zich aan het seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt, waren lid van het Amsterdamse herengenootschap. Daar predikte dichter Wolfgang Frommel een erotische opvoeding. De Quackerschool in Ommen - waar ook kinderen zijn misbruikt - is nu de International Business School Eerde.

Vrienden van Frommel

De commissie-Bauduin keek naar de activiteiten van Frommel en zijn intimi in de periode van 1942 tot diens dood in 1986, schrijft de NOS. In die tijd zijn er tien aannemelijke gevallen van machtsmisbruik en seksueel misbruik in Nederland. "De kring is ver over de schreef gegaan", concluderen de onderzoekers.
Frommel (1902-1986) predikte de 'pedagogische eros', waarbij een leraar zijn leerling initieerde in cultuur, maar ook in seksualiteit. Volgens het rapport had Frommel de voorkeur voor jongens van 14 à 15 jaar, maar het is ook bekend dat hij vrouwen lastigviel.

Geen juridische consequenties

Frommel gaf mensen ongewenste tongzoenen, stapte naakt in bed bij slapende slachtoffers en gebruikte psychologische manipulatie om mensen tot seks te dwingen. Ook naaste vrienden maakten zich hieraan schuldig, onder wie andere leraren. Zij verlieten in 1959 de school.
Omdat Frommel dood is en veel andere zaken al zijn verjaard, zal het rapport geen juridische consequenties hebben. Wel kunnen slachtoffers nog in aanmerking komen voor genoegdoening van Slachtofferhulp Nederland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.