Bewoners van 't Natuurlijk Huus in Raalte genomineerd voor Plattelandspioniers

Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar wonen al zo'n tien jaar lang in hun Natuurlijk Huus in Raalte. En nu zijn ze genomineerd voor de wedstrijd Plattelandspioniers, georganiseerd door de VPRO, waarbij op zoek wordt gegaan naar de meeste inspirerende en vernieuwende ideeën buiten de stad.

Aan inspiratie is in ieder geval geen gebrek bij dit 'natuurlijk huus' in Raalte. Het meest in het oog springend is het sedum grasdak. Dat trekt onder meer dieren aan en is luchtzuiverend. Ook wekt het stel zelf stroom op via zonnepanelen en een windmolen. 

Duurzaamheid

Maar dat is nog niet alles, want het hele huis is op een duurzame manier gebouwd. Er zijn duurzame materialen gebruikt en er wordt bij alles goed nagedacht over hoe duurzaam het is. "Alleen de technische snufjes, zoals de televisie en magnetron, zijn niet duurzaam', zegt Agnes. 

Er kan geen geld gewonnen worden met de wedstrijd. "Maar daar gaat het voor ons ook helemaal niet om", legt Agnes uit. "Het gaat ons erom dat we kunnen laten zien wat we doen. We willen een voorbeeld kunnen zijn voor anderen."

Tekst loopt door onder de video.

Stemmen

Het publiek kan nog tot en met donderdag 16 mei stemmen op hun favoriete pioniers. Naast Harrie Kiekebosch en Agnes Heethaar zijn ook andere Overijsselaars genomineerd.

De stemronde levert uiteindelijk twee finalisten op. Een vakjury kiest nog eens drie finalisten. Vervolgens zullen alle vijf finalisten op zaterdag 25 mei hun ideeën presenteren tijdens de speciale Meet Up in De DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
raalte Groen Overijssel duurzaam milieu Nieuws
Deel dit artikel: