nieuws

Advocaat: 'In spoorloze tassen rond viervoudige moord zat moordkleding'

In de tassen die vlak na de viervoudige moord in Enschede spoorloos zijn verdwenen, zat de 'moordkleding'. Dat zegt F. Jakob, de advocaat die de nabestaanden van de doodgeschoten Hengelose restauranthouder bijstaat. Jakob komt tot die conclusie op basis van het justitiedossier.
door Jan Colijn en Tom Meerbeek
In de aanloop naar het vervolg van de rechtszaak, later deze maand, publiceert RTV Oost een reeks nieuwe verhalen rond de viervoudige moord. Met daarin een aantal opmerkelijke nieuwsfeiten. Nadat we vorige week al hadden gemeld dat de verdachten na de viervoudige moord meteen naar Almelo reden om huurschulden contant te voldoen, vandaag aandacht voor twee verdwenen boodschappentassen waar de politie nog steeds naarstig naar op zoek is.
Uit het strafdossier blijkt nu hoe beveiligingscamera’s bij het Hengelose appartementencomplex hebben geregistreerd dat de vader en zijn twee zonen, die door justitie worden verdacht van de 'kwartetmoord', die fatale dag even voor 13.00 uur met z’n drieën zijn weggereden in de Volkswagen Golf, eigendom van de oudste zoon.

Filmbeelden

Vervolgens is op filmbeelden te zien dat de drie even na drieën terugkeren bij het Thrinon complex aan de Deldenerstraat. Ze gaan naar binnen, waarna de vader en de oudste zoon even na half vier weer in de Volkswagen Golf stappen. Opvallend detail: ze hebben niet alleen andere kleding aan, maar dragen ook twee grote uitpuilende plastic tassen.
Het verdriet bij de familie is nog onverminderd groot
F. Jakob, advocaat nabestaanden doodgeschoten Hengelose restauranthouder
Kort na de moord verspreidde de politie het bericht op zoek te zijn naar twee boodschappentassen, die van groot belang zijn voor het onderzoek. Zonder dat de politie duidelijk maakte wat er in deze tassen zat.

Uit het feit dat vader en zijn zonen zich in de flat hebben omgekleed en met de tassen weer naar buiten kwamen, trekt raadsman Jakob de conclusie dat in deze tassen de kleding zat die de drie ten tijde van de viervoudige moord droegen. "Ik twijfel er niet aan dat in die tassen de moordkleding zat", aldus Jakob.

Undercover agenten

Twee undercover-agenten hebben in een later stadium kans gezien het vertrouwen te winnen van een Brabantse vriendin van de oudste zoon. Zij klapte daarbij uit de school en vertelde dat haar vriend kort na de moord enkele grote boodschappentassen bij haar had gebracht. De inhoud ervan heeft ze vervolgens in een rolkoffer gestopt, zo vertelde de vrouw. De oudste zoon heeft die rolkoffer kort daarop weer bij haar opgehaald. Sindsdien ontbreekt van de inhoud ieder spoor.
Het rechercheteam 'Litouwen' gaat er intussen steeds meer vanuit dat het de vader en zijn zonen het bij de viervoudige moord puur om geld te doen was. Vooral ook omdat de vader en de oudste zoon worden verdacht van het afpersen van een Hengelose autohandelaar, een week voor de 'kwartetmoord'. Daarbij werd de ondernemer geld afhandig gemaakt.

Huurschulden contant betaald
Het scenario dat het de verdachten puur om geld ging, wordt nog eens versterkt doordat de verdachten na de moord meteen naar Almelo reden om bij de woningcorporatie contant hun achterstallige huur te voldoen. RTV Oost berichtte hier vorige week over. Bekend is dat de vader en oudste zoon met schulden kampten nadat in hun vorige woonplaats Nijverdal hun hennepplantage was opgerold. Bovendien had de zoon ook nog eens gokschulden.
Advocaat Jakob zegt er veel belang aan te hechten duidelijk te maken wat er volgens hem in de verdwenen boodschappentassen zat: "Op een gegeven moment doken er verhalen op dat hierin hennep zou zitten, buitgemaakt tijdens de viervoudige moord. Die foute informatie is extra pijnlijk voor de familie omdat hun geliefde ten onrechte met verdovende middelen in verband wordt gebracht. Het verdriet onder de nabestaanden is tot op de dag van vandaag intens en onverminderd groot."

Reactie advocaten

A. Huisman, die de oudste zoon bijstaat, in een reactie: "Ik snap dat deze advocaat de politie napraat, maar onze cliënt houdt er een andere lezing op na. En ook daarvoor bestaat ondersteunend bewijs in het dossier. Wat dat bewijs is, komt wel aan de orde tijdens de rechtszaak."
J. Michels, raadsman van de vader, zegt niet inhoudelijk te willen reageren. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.