Lieke Martens

Zwollenaar schrijft biografie Lieke Martens: "Robben is de Lieke zonder paardenstaart"

Zijn vorige biografie werd een bestseller en ook zijn nieuwe boek heeft alle ingrediënten om goed verkocht te worden. Zwollenaar Vincent de Vries heeft namelijk de biografie geschreven van de beste en populairste voetbalster van het moment: Lieke Martens.
"Ze is de beste van wereld, dus ik dacht 'zij is klaar voor een boek'. Dus ik heb haar tijdens het EK, twee jaar geleden, benaderd", begint De Vries zijn verhaal.
"Veel mensen vroegen zich af of het niet te vroeg is voor een biografie. Maar ik dacht 'er komt een WK aan en met een contract in Barcelona op zak, ze wordt een hele grote.' En dat bleek wel. Vergelijken is heel moeilijk. Maar als je bij de fanshop bij het stadion komt, zie je heel groot Messi en daarnaast staat onze eigen Lieke Martens afgebeeld. Zo groot is ze, ook in Barcelona."

Fernando Ricksen

De Vries brak bij het grote publiek door met zijn biografie van Fernando Ricksen, de oud-profvoetballer die lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS. Het boek Vechtlust werd tienduizenden keren verkocht. Van dichtbij maakte de schrijver uit Zwolle de ziekte mee. Hij zat er ook bij toen Ricksen in De Wereld Draait Door bekendmaakte te lijden aan de ziekte.
Zijn nieuwe boek is wat vrolijker. "Ik ben elke maand op en neer gegaan naar Barcelona, waar Lieke speelt. Het is gewoon nog het meisje van voor het EK. Moet je nagaan: binnen twee jaar tijd is haar leven totaal omgedraaid. Eerst kon ze min of meer gewoon over straat. Maar tegenwoordig, vooral in Nederland, kan ze niet meer normaal over straat. Iedereen wil haar handtekening en op de foto. Maar als persoon is zij nog precies dezelfde. Een hartstikke lief meisje eigenlijk."
Verschil met mannen
Tijdens de interviews merkte De Vries dat vrouwen makkelijker praten dan mannen. "Dat zie je ook tijdens wedstrijden. Het is net of vrouwen wat meer plezier uitstralen. Zo heb ik dat ook ervaren met Lieke. Ze is altijd op tijd. Dat zie je bij de mannen niet vaak. Het was hartstikke prettig."
Heimwee
Het meest opvallende wat De Vries optekende uit de mond van Martens, is haar verhaal over het missen van thuis. "Ze ging op haar vijftiende uit huis omdat ze voetballer wilde worden. Sinds ze profvoetballer is, woont ze in het buitenland en dus is ze het gewend om niet thuis te zijn. Maar nog steeds heeft ze constant heimwee. Elke keer heeft ze er heel veel moeite mee. Ook in Zweden en Duitsland en nu ook in Barcelona, heeft ze heel veel moeite om alleen te zitten."
Toch wordt Martens volgens De Vries goed ondersteund, onder meer door Lieke's vriend, NAC-doelman Benjamin van Leer. "Lieke gaat op en neer naar Nederland, maar Benjamin komt ook naar Barcelona. En er komen vriendinnen over."
Geen alcohol
De Vries sprak ruim twintig keer af met Martens. Het viel hem op in hoeverre ze leeft voor het voetbal. "Er kwam niet één druppel alcohol op tafel. Ze drinkt smoothies en overdag slaapt ze veel. In eerste instantie werd ze de Arjen Robben met een paardenstaart genoemd. Maar ik denk dat Robben op den duur de Lieke Martens zonder paardenstaart kan worden genoemd. Ze wordt nog groter."
Het boek 'Lieke' is sinds vandaag te koop.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.