nieuws

Beheerder opvang: "Het gaat fantastisch met de eieren van doodgeschoten ooievaar"

De ooievaars-eieren worden uit het nest gehaald
De ooievaars-eieren worden uit het nest gehaald © RTV Oost/Ruud Dilling
Het gaat heel goed met de eieren die gisteren van het ooievaarsnest in De Lutte zijn gehaald en naar de Ooievaarsopvang Herwijnen zijn gebracht om daar uitgebroed te worden. Dat zegt Piet van Andel, de beheerder van de opvang. Naar verwachting komen de eieren in de loop van volgende week uit.
"Het gaat fantastisch", zegt Van Andel, die heel blij is met de manier waarop Vogelwerkgroep Losser gehandeld heeft nadat het nest van een ooievaarspaar in De Lutte was beschoten. Het mannetje overleefde dat niet. In het belang van zowel de moeder als het broedsel werden de eieren gisteren door Vogelwerkgroep Losser weggehaald van het nest en naar Herwijnen gebracht.
Daar kwamen de eieren op een goede temperatuur binnen. Iets waar Van Andel zich nog wel zorgen over maakte. "Het is een eind rijden vanuit De Lutte en je kunt er geen kruik tegenaan leggen, anders loop je kans op oververhitting van de embryo's." De eieren liggen nu veilig in de broedmachine.

Andere afloop

Van Andel roemt meerdere malen de werkwijze van Vogelwerkgroep Losser, want het had ook heel anders af kunnen lopen. "Gisteravond kreeg ik nog een telefoontje van mensen die bij een ander nest hadden gezien dat het mannetje niet was teruggekeerd. Alleen het vrouwtje zat nog op het nest. De eieren in het nest waren al uitgekomen.
"Vanmorgen hebben we via de webcam het nest bekeken en de drie jongen bleken al te zijn overleden", zegt Van Andel. Dat had volgens hem misschien voorkomen kunnen worden als eerder aan de bel getrokken was.

Doemscenario

Van Andel is blij met de manier waarop in De Lutte de problemen zijn opgelost, hoewel de aanleiding natuurlijk intriest is. "Dat is een doemscenario. Daar zit je niet op te wachten. Het is nog nooit gebeurd. Heel triest."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.