Nederland

Boer uit Heino over bio-controles: "Kleine groep belazert het voor de rest"

Koeien in een stal
Koeien in een stal © DigitalVision
Melkveehouder Henk Aa uit Heino is niet te spreken over zijn collega's die producten verkopen met een biologisch label, terwijl ze niet biologisch zijn. "Als 10 procent van de biologische boeren de boel zit te belazeren is dat zeer schokkend en een schande voor de sector."
Er worden in winkels honderden producten onterecht verkocht met een biologisch label. Dat zegt RTL Nieuws na een eigen onderzoek op basis van meer dan 1.500 inspectierapporten van toezichthouder Skal Biocontrole. Maar volgens de toezichthouder klopt dat niet. 
Uit de rapporten uit 2017 en 2018 blijkt volgens RTL Nieuws dat 1 op de 10 boeren zich niet aan de regels houdt. Bij een van de boeren kregen de dieren 's ochtends geen eten en dieren hebben vaak te weinig ruimte. 

Op één hoop

"RTL Nieuws heeft alle ernstige gevallen op één hoop gegooid. Zo staat er in een rapport dat een boer medicatie heeft gegeven zonder voorschrift van een arts. Terwijl we later nog wel het voorschrift hebben gekregen", zegt woordvoerder Mariken de Bruijn.

Ieder jaar controle

Aa zegt elk jaar gecontroleerd te worden door Skal. "Er komt iemand langs om alles te controleren, zoals de papieren en ook de stallen." Hij denkt dat Skal bij het zien van fouten de boeren de gelegenheid moet geven om herstelwerkzaamheden uit te voeren. "Als boeren de fouten niet herstellen moet Skal optreden."

Harder optreden

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Skal vorig jaar laten evalueren. Een van de aanbevelingen was dat de sanctiemogelijkheden beter moeten worden benut. Mariken de Bruijn zegt op Radio Oost dat ze beter gaan kijken welke sancties ze in kunnen zetten, zodat rotte appels er zo snel mogelijk uit gehaald worden. 
Toezichthouder Skal reageert op het nieuws
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.