Regio Hengelo

Kunstwerken en foto's van Andy Warhol in Delden te zien

Andy Warhol is onlosmakelijk verbonden met New York, maar toch is hij dichterbij dan je denkt. In museum No Hero in Delden is nu de tentoonstelling Andy Warhol - Forever Young te zien. Persoonlijke foto's die een kijkje geven in het leven van de wereldberoemde kunstenaar.
"Deze kunst is normaal gesproken te zien in New York, Amsterdam, de grote wereldsteden. En nu ook in Delden", vertelt Gemma Boon, directeur van museum No Hero.
Vooral de persoon Andy Warhol, geboren als Andrew Warhola, staat in deze tentoonstelling centraal. "Er zijn allerlei Amerikaanse paparazzo die Andy Warhol continu op de voet volgden. Hij was namelijk hét media-icoon, de Paris Hilton van zijn tijd. Met deze tentoonstelling wil ik laten zien hoe Andy Warhol de tijd heeft beïnvloed."

It-girl

Alles wat Warhol aanraakte, veranderde in goud. Zelfs de mensen met wie hij omging, die volgens Boon van zichzelf niet heel talentvol waren, werden beroemd.
"Hij is gewoon zo ontzettend invloedrijk geweest". Zo veranderde zijn muze Edie Sedgwick in een echte it-girl. "Een meisje als zij kon je eigenlijk alleen maar zien rond Andy Warhol. Dat iemand beroemd kan worden zonder talent vinden we nu heel gewoon. Maar Warhol was de eerste die dat deed. Mensen hypen", vertelt Boon.
Andy Warhol en Edie Sedgwick
Andy Warhol en Edie Sedgwick © RTV Oost

Andy Warhol suit

Bij zoveel bekendheid hoort ook een eigen, herkenbare outfit. "Hij noemde dat de 'Andy Warhol suit'. Een zwart-witgestreept T-shirt, een zwarte trui en een pruik op". Deze 'suit' droeg hij alleen in het openbaar, want eenmaal thuis gingen de kleren uit en de pruik af. "Dan kon 'ie weer echt Andrew Warhola zijn. Bij zijn moeder in een New Yorks appartementje, ver weg van alle media."
Andy Warhol suit
Andy Warhol suit © RTV Oost
In totaal zijn er meer dan veertig werken en foto's van Warhol te zien. De tentoonstelling Andy Warhol - Forever Young loopt nog tot 1 september.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.