nieuws

Vertrokken MST-arts aangeslagen: "Ben alleen verbaal te direct geweest"

De MST-chirurg reageert aangeslagen op de beschuldigingen aan zijn adres
De MST-chirurg reageert aangeslagen op de beschuldigingen aan zijn adres © iStock / KTM_2016
De chirurg die bij het Medisch Spectrum Twente (MST) moest vertrekken, reageert aangeslagen. Vooral het feit dat het ziekenhuis hem 'grensoverschrijdend gedrag' verwijt, zit hem hoog. Hij ontkent met klem dat de kritiek te maken heeft met zijn medisch functioneren of eventuele seksuele intimidaties. "Integendeel, het gaat er puur om dat ik verbaal te direct ben geweest."
Wat hem vooral dwars zit, is dat hij op een dergelijke manier onder vuur is komen te liggen na een dienstverband van 39 jaar. "Waarvan ruim negen jaar in het MST. En al die jaren heb ik nooit een wanklank gehoord."

Zwartboek

Volgens de medicus, die anoniem wil blijven, spelen de perikelen sinds november vorig jaar. "Toen ik terugkwam van vakantie werd ik als het ware op het matje geroepen. Er bleken wat klachten over mij zijn binnengekomen, waarna er tijdens mijn vakantie een soort zwartboek is aangelegd. Vervolgens is het ziekenhuis een traject ingegaan."
Wat erop neerkwam dat een externe commissie in het leven is geroepen die nader onderzoek deed. De commissie heeft de klachten gegrond verklaard en oordeelde dat er sprake was van 'grensoverschrijdend gedrag'.

Mouwen opstropen

"Ik ben iemand die ervan houdt om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Misschien dat ik dan verbaal soms direct kan zijn tegen mensen. Maar op mijn medisch functioneren was nooit wat aan te merken. Sterker, daar was alleen maar lof voor. Ik heb me dan ook aangeschoten wild gevoeld."
Hij vindt vooral dat de commissie niet aan waarheidsvinding heeft gedaan: "Een terugkeer zag ik niet zitten. Ik had naar de rechter kunnen stappen wellicht, maar de verhoudingen op de werkvloer waren intussen dusdanig verstoord dat een terugkeer niet aan de orde was."

Met pensioen

De chirurg gaat nu vervroegd met pensioen: "Ik ben 64 jaar. Doe alleen nog dingen die ik leuk vind: les geven bijvoorbeeld."
Het gaat hem na aan het hart dat hij zijn carrière op deze manier moet beëindigen. De medicus was hoogleraar en een gezaghebbend chirurg. "Ik heb niet voor niets in 2014 een koninklijke onderscheiding gekregen. Die krijg je niet zomaar. Jammer dat het nu op deze manier is geëindigd. Ik ben er echt verdrietig over. Vooral de woorden in de verklaring van het MST dat ik mijn functie zou hebben misbruikt. Het voelt echt alsof ik via de achterdeur eruit word geschopt."

Onder de gordel

Voor de rest doet hij er liever het zwijgen toe. "Er is echt onder de gordel geslagen. Maar ik ben Nederlands Hervormd opgevoed. 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Vandaar dat ik me wil beperken tot deze reactie."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.