Regio Enschede

Video: Automobilist stopt midden op rijksweg om gewonde zwaan te helpen

Auto beschermt zwaan door te stoppen op de snelweg
Auto beschermt zwaan door te stoppen op de snelweg © Screenshot video Jeroen Bolier
Een automobilist is gisteren op het viaduct over de A35 bij Grolsch in Enschede gestopt om een aangereden zwaan te beschermen. De actie krijgt veel waardering, maar niet van Piet van Berkel van de Landelijke Dierenambulance. "Hoe goed de bedoelingen ook zijn, het is levensgevaarlijk en dus ook verboden."
De tekst gaat verder onder de video.
Dashboardvideo: automobilist stopt voor gewonde zwaan
Van Berkel: "Je mag niet stoppen op een rijksweg, want dan breng je het overige wegverkeer in de problemen. Hoe goed de bedoelingen ook zijn om een dier te redden, het is levensgevaarlijk om met een particuliere auto te stoppen op de rijksweg." 

Angstig

Jeroen Bolier filmde bijna alles met zijn dashboardcamera. Hij stopte tijdelijk achter de auto en prees de actie van de automobilist. "De man zorgde ervoor dat de zwaan niet de weg op zou lopen of rollen. Het beest was in paniek en reageerde steeds alsof het de weg wou opgaan uit angst. Daarom heeft hij denk ik de auto ervoor gezet, zodat dat niet kon. Ik vind dat lovenswaardig dat hij niet doorreed, maar te hulp schoot."
"Waarschijnlijk net nadat de bestuurder met de dashboardcamera weg was, is de man die te hulp schoot schuin met zijn auto op de eerste rijstrook gaan staan", zegt Ingmar Verdam. "Met een oranje hesje probeerde hij het achteropkomende verkeer te waarschuwen en intussen heeft hij direct 112 gebeld." 
Verdam reed toevallig met zijn bergingsvoertuig op de A35 en kon meteen reageren op de oproep van de man. "Ik heb direct de afzetting op de rijstrook gezet en het van hem overgenomen, in afwachting van de politie. De politie was ons dankbaar voor het creëren van een enigszins veilige situatie zodat andere voertuigen geen abrupte stuurbewegingen zouden maken door de zwaan."

Vergelijkbaar

"Je kan het vergelijken met wanneer iemand plotseling en hard remt voor bijvoorbeeld een eend. Ander verkeer kan op je klappen en dit kan grootse problemen veroorzaken. Het enige wat je kan doen is meteen de politie, Dierenambulance of Rijkswaterstaat bellen; als je ergens veilig staat. Politie is er negen van de tien keer snel bij en anders kunnen ze op de camera's kijken waar het dier zich bevindt. Dan kunnen ze de weghelft door middel van de kruizen afsluiten."

De zwaan

Toen een medewerker van Dierenambulance Enschede ter plaatse kwam, waren de politie en Rijkswaterstaat al aanwezig. De zwaan was inmiddels overleden. Er zijn verder geen ongelukken gebeurd met andere auto's.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.