Lauwie

Wie doorbreekt het ‘woonwagen-omerta’ en verklaart dat Grietje B. handelde uit noodweer?

De doodgeschoten Lauwie
De doodgeschoten Lauwie © Youtube
Grietje B. vermoordde haar man 'Dikke Lauwie' uit noodweer. Dat zegt haar advocaat in het hoger beroep over de beruchte moord op het Deventer woonwagenkamp. Grietje zou jarenlang door Lauwie mishandeld zijn en daarom schoot ze hem dood. Maar wie wil haar verhaal bevestigen?
De relatie van Grietje en Lauwie bereikte twee jaar geleden een dieptepunt. Grietje was zo bang voor Lauwie geworden dat ze een revolver pakte en op de forse woonwagenbewoner richtte. "Om hem bang te maken", verklaart ze. Het wapen zou vervolgens per ongeluk zijn afgegaan. Lauwie werd geraakt door drie kogels en overleed.

Gebroken neus en ribben

Zijn dood is het gevolg van jarenlange mishandeling, zegt Grietje. Ze hield onder meer een gebroken neus en gebroken ribben over aan de mishandelingen. Ook drukte hij ooit een pistool tegen haar hoofd.
Ze verklaarde zelf in de rechtbank: "Ik snap het allemaal niet zo goed. Ik vind dat het zelfverdediging is, ik dacht van tevoren niet ik ga hem vermoorden. Het klopt dat ik de revolver in paniek uit de keuken heb gepakt en op hem heb gericht om hem bang te maken, toen vielen er opeens schoten, ik weet niet meer hoe veel en ook niet hoe dat is gegaan."
"Maar ik handelde wel uit noodweer", zegt ze verder. "Ik voelde me angstig en machteloos. De hele wereld dacht dat hij lief voor mij was, maar voor mij was hij een zwijn", aldus Grietje B. "Ik vind het belangrijk dat er getuigen gehoord mogen worden die dat kunnen bevestigen." 
Maar wie kan en wil deze claim bevestigen? De woonwagengemeenschap staat bekend als gesloten. Het is dus maar de vraag of het de advocaat lukt een geschikte getuige te vinden.

Nader onderzoek

Bovendien is het nog maar de vraag of die eventuele nieuwe getuige(n) ook daadwerkelijk bij de behandeling van de zaak in hoger beroep gehoord mogen gaan worden. De juridische procedures daarvoor zijn niet tijdig doorlopen. Het hof moet eerst beslissen of het verzoek van de advocaat van Grietje B. om nieuwe getuigen op te voeren toegestaan is. De uitspraak daarover volgt op 22 mei.
Ook het verzoek van de advocaat om nader onderzoek te doen naar het plastic zakje dat op de foto's van het Nederlands Forensisch Instituut om de kolf van de revolver zat, wordt door het hof nader bekeken.

Plastic boterhamzakje raadsel

Op het wapen waarmee geschoten is zaten geen DNA sporen van Grietje B. Zelf zegt ze dat ze het wapen niet heeft schoongemaakt. Ook heeft ze er geen plastic boterhamzakje omheen gedaan om sporen te wissen. Vraag blijft dan wel hoe dat zakje op één van de politiefoto's toch om het handvat van de revolver is gekomen.
Grietje B. (59) werd tot 12 jaar cel veroordeeld voor de moord. Wanneer de rechter uitspraak in de hoger beroepszaak doet, is in afwachting van eventueel nader onderzoek en nieuwe getuigenverklaringen in deze zaak, niet bekend. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.