Groen Overijssel

Veel weerstand tegen zonneparken in Hardenberg

Veel publiek en veel emotie gisteravond in de raadszaal van Hardenberg. De gemeenteraad wil toestaan dat er zeven zonneparken worden aangelegd, maar dit project druist in tegen het eigen bestemmingsplan, het provinciale bestemmingsplan en tegen de wil van veel Hardenbergers.
Zonneparken zijn grote stukken grond waarop duizenden zonnepanelen worden geïnstalleerd. Er is veel interesse in de aanleg van dergelijke parken omdat veel gemeenten een voorschot willen nemen op de doelstellingen van de rijksoverheid, om Nederland in 2050 energieneutraal te krijgen. Zo ook in Hardenberg.

Experiment

In 2016 besloot de gemeenteraad nog dat er geen ruimte is voor zonneparken, maar drie jaar later wordt er heel anders gedacht. De raad wil zeven zonneparken laten aanleggen in de gemeente. Stukken landbouwgrond moeten dan worden opgeofferd voor het opwekken van energie.
Volgens een raadsvoorstel uit 2018 kan Hardenberg op experimentele basis zo'n 60 hectare aanwijzen voor de bouw van zonneparken. Maar nu het zover is en de plannen ter goedkeuring voor liggen, komt er weerstand.

Grote belangstelling

De grote belangstelling tijdens de gemeenteraadsvergadering in Hardenberg gisteravond was vooral vanwege de discussie over zonneparken.
Het publiek in de raadszaal baalt er vooral van dat de zonneparken het uitzicht zullen bepalen. Bovendien lijkt er weinig ruimte voor Hardenbergers, om zelf te investeren in zo'n zonnepark. Een aantal van hen maakte tijdens de vergadering gebruik van het spreekrecht.

'Bedenkelijk niveau'

Andere omwonenden hebben een advocaat ingeschakeld om te strijden tegen het plan. Volgens Siebrand Maakal van Dommerholt Advocaten is het voornemen van de gemeenteraad zelfs strijdig met het provinciaal bestemmingsplan. "De manier waarop deze raad regie geeft aan de ruimtelijke ordening in deze gemeente, vind ik van een bedenkelijk niveau", zei Maakal na afloop van de discussie.

'Moeilijk verhaal'

VVD-raadslid Erik Beck vindt dat de juiste dingen in de juiste volgorde gedaan moeten worden. "Naar aanleiding van de verhalen die we vanavond hoorden, wordt dat nu wel een moeilijk verhaal."
De lokale partij OpKoers.Nu vind het vooral sneu voor de initiatiefnemers. "Zij dachten wind mee te hebben maar dat valt nu dus tegen." OpKoers is niet tegen zonnepanelen op landbouwgrond. De partij denkt dat opgelegde doelstellingen voor de energietransitie anders niet haalbaar zijn.
De raad van Hardenberg is nog niet klaar met de discussie over de zonneparken. Over twee weken wordt er verder gepraat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.