provinciale staten

Geen plek voor Forum en GroenLinks in nieuw coalitievoorstel van informateur

Forum voor Democratie en GroenLinks zijn geen onderdeel van het coalitievoorstel van informateur Bart Krol. Volgens Krol is een coalitie van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP de 'meest kansrijke optie'. En daarmee staan de twee grootste winnaars op bestuurlijk vlak voorlopig buitenspel.
De voorgestelde coalitie van Krol heeft 25 van de 47 zetels in de Staten. En daarmee is er 'voldoende draagvlak' en 'breed vertrouwen' om Overijssel te besturen, zegt de informateur. 
Het eerste coalitievoorstel, dat half april werd gedaan door Geert Jansen, ging niet door omdat de PvdA niet met FvD wilde samenwerken. Krol besloot de draad op te pakken en een vervanger te vinden voor de PvdA. Dit bleek geen optie. En dus begon hij opnieuw. 

Gesprekken met fractievoorzitters

Krol ging met alle fractievoorzitters afzonderlijk om tafel zitten, om zo alle wensen in kaart te brengen. Tijdens een tweede gespreksronde werden de coalitievoorstellen besproken en afgewogen welke combinaties mogelijk zijn.   
Geen enkele combinatie met Forum bleek haalbaar, zegt Krol. Ook GroenLinks bleek lastig in een coalitie te passen. "Combinaties met GroenLinks zijn niet vanzelfsprekend en in mindere mate haalbaar", legt Krol uit. 
Reactie van informateur Bart Krol

Overlap in visie

Daarna kwam de 'meest kansrijke optie' in beeld: CDA, VVD, PvdA, CU en SGP. De partijen hebben veel overlap in hun visie op de maatschappelijke opgaven en het te voeren beleid, zegt Krol. Maar er zijn ook onderwerpen waar nog 'nader over moet worden gesproken'. Deze zijn onder meer bereikbaarheid, OV en cultuur. 
Het is nu aan de formateur om met het voorstel van Krol aan de slag te gaan en een definitief nieuw provinciebestuur te vormen.
Reactie CDA op het coalitieadvies
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.