Deventer

Deventer waarschuwt alvast: zwembaden op de stoep zijn deze zomer niet toegestaan

Het 'buurtzwembadje' zorgde voor veel gedoe in Deventer
Het 'buurtzwembadje' zorgde voor veel gedoe in Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
Het hield de gemoederen vorig jaar flink bezig: een zwembadje op de stoep in Deventer. Om het gezeur dit jaar voor te zijn, laat de gemeente alvast weten dat trampolines en zwembaden op de stoep of op een grasveld niet zijn toegestaan.
"De zomer komt er weer aan. Hier en daar zien we speeltoestellen in de openbare ruimte verschijnen", zo schrijft de gemeente. "We waarschuwen dat dergelijke toestellen zoals trampolines en zwembaden niet zijn toegestaan in de openbare ruimte."

Rode dorp

Vorig jaar was in Deventer veel te doen om een zwembadje op de stoep in de wijk Rode Dorp. Buurtbewoners hadden voor hun woning aan de Landstraat een zwembadje geplaatst omdat het buiten erg warm was. Maar dat mocht niet van de gemeente. Want wie is er verantwoordelijk als er iets mis gaat? En als één zwembad mag, dan komen ze overal in de gemeente te staan, zo werd geredeneerd.
De buurtbewoners verplaatsten het zwembad vervolgens naar twee voortuinen. Er werden hekjes weggehaald en een stoepje werd verlaagd. Maar ook dat was niet goed, want het zwembad stond te dicht bij de gevel van de woning en dat kon schade aan de huizen veroorzaken.

Gevaarlijk
Om dat dit jaar allemaal voor te zijn, waarschuwt de gemeente alvast. En niet alleen voor het verbod op zwembaden, maar ook voor het verbod op trampolines. Want dat is gevaarlijk. 
"Trampolinespringen blijkt een niet ongevaarlijke hobby. Jaarlijks moeten zo’n drieduizend mensen naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis met verwondingen als gevolg van trampolinespringen. Een trampoline plaatsen in uw eigen tuin, dat mag natuurlijk. Maar op de stoep of een veldje in de buurt bijvoorbeeld, is dat niet toegestaan."

Verantwoordelijkheid

Een zwembad of trampoline in de eigen tuin is volgens de gemeente geen probleem. "In uw eigen tuin bent u zelf verantwoordelijk voor mogelijk letsel door bijvoorbeeld een trampoline of zwembad."
"Maar als er ongelukken mee gebeuren in de openbare ruimte, dan is de gemeente daar aansprakelijk voor. Daarom kan de gemeente niet toestemmen in het plaatsen van dergelijke toestellen op openbare grond."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.